O prelevare multiplă de organe - rinichi, ficat, cornee - a avut loc miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a anunţat unitatea medicală.
Organele prelevate vor salva vieţile a cel puţin patru pacienţi.
"Pacientul donator a fost îngrijit în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pentru politraumatism prin accident rutier, iar în cursul zilei de ieri s-au întrunit condiţiile pentru a putea fi realizată prelevarea organelor", a precizat spitalul.
Prelevarea, realizată în cadrul Programului Naţional de Transplant, a fost efectuată de o echipă multidisciplinară formată din medici de la Spitalul Universitar, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" şi Agenţia Naţională de Transplant.
Criză de donatori de organe
În urma acestui caz, numărul de donatori de organe din România a ajuns la 75, nivel maxim al ultimilor trei ani.
România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
Ministerul Sănătăţii a realizat la finalul anului trecut un proiect de lege a transplantului, care prevede că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor fi obligate să facă activitate de prelevare de organe.
La începutul acestui an, ANT şi-a propus să crească numărul de donatori de organe prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical care activează în domeniul transplantului în România.