Ministerul Sănătăţii a făcut un nou pas pentru realizarea Spitalului Regional din Cluj, transmiţând cererea de finanţare Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR).
“Construirea spitalelor regionale reprezintă o prioritate a echipei noastre. Am avut o discuţie cu reprezentanţii departamentului pentru construirea spitalelor regionale pentru a verifica stadiul în care ne aflăm, dar şi pentru a vedea ce putem face să urgentăm paşii ce trebuie realizaţi până la sfârşitul anului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, citat într-un comunicat al ministerului.
“Vom sustine respectarea calendarului depunerii cererilor de finantare, pentru a semna cat mai curând posibil contractele de finanţare cu AMPOR si asigurarea sprijinului Comisiei Europeane pentru realizarea acestor proiecte majore”, a completat ministrul.
Ministerul Sănătăţii pregăteşte în prezent procedura de achiziţie publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al spitalului regional din Cluj.
În prezent, dintre spitalele regionale, cel mai avansat este proiectul Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi, pentru care s-a trimis la AMPOR cererea de finanţare în luna octombrie.
În paralel, Ministerul Sănătăţii a demarat procedura de achiziţie publică pentru achiziţia de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic.
De asemenea, în luna noiembrie, au fost aprobaţi, prin hotărâre de guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Craiova.
Până la începutul lunii decembrie 2019, ministerul va transmite la AMPOR şi cererea de finanţare pentru spitalul regional din Craiova.
Datele oficiale arată că viitorul spital regional din Craiova va avea o suprafaţă desfăşurată de 165.256 mp şi 807 paturi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie.
Spre comparaţie, spitalul regional din Iaşi va avea o suprafaţă desfăşurată de 148.885 mp, iar cel din Cluj de 151.891 mp.
Valoarea investiţiei pentru spitalul regional din Craiova este de 2,85 miliarde lei, mai mare decât în cazul spitalelor regionale din Iaşi (2,38 miliarde lei) şi Cluj (2,57 miliarde lei).
Deşi costă mai puţin, spitalele regionale din Iaşi şi din Cluj sunt mai mari, potrivit indicatorilor tehnico-economici prezentanţi anterior.
Astfel, Spitalul regional din Iaşi va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi şi 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi şi 1.396 locuri de parcare.