Mai multe asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale s-au concentrat în ultima perioadă să producă în România viziere cu ajutorul imprimantelor 3D. Asociaţia Medicală Română de Biomodelare 3D (AMRB3D) a precizat că în următoarea lună ar putea livra în mod gratuit în spitalele din ţara noastră 30.000 de viziere.
Proiectul Asociaţiei se numeşte “Print to Prevent” şi a început iniţial cu patru imprimante, în atelierul asociaţiei AMRB3D sub coordonarea medicului ortoped Eduard Liciu, preşedintele Asociaţiei Medicale Române de Biomodelare 3D. Imprimantele erau folosite pentru dezvoltarea unui planning preoperator personalizat, dar o dată cu starea de urgenţă s-au dovedit utile şi pentru altfel de proiecte.
,,Partea cea mai frumoasă în această perioadă este că întreaga comunitate de printare 3D, din întreaga lume, s-a organizat astfel încât să creeze tot felul de dispozitive alternative prin această metodă, ca să uşureze munca medicilor. Partea şi mai frumoasă este că ele sunt open source, astfel că modelul nostru este derivat dintr-un model disponibil open source,” a declarat dr. Eduard Liciu, medic specialist ortoped pediatru, preşedintele Asociaţiei Medicale Române de Biomodelare 3D.
Până acum au fost confecţionate peste 5000 viziere, majoritatea fiind deja livrate în mod gratuit în mai multe unităţi sanitare din întreaga ţară. Printre oraşele în care au ajuns vizierele se numără Bucureşti, Bârlad, Constanţa, Vaslui, Buzău, Piatra Neamţ, Galaţi, Târgu-Jiu, Focşani, Târgu Mureş, Călăraşi (Valea Argovei).
,,În urmă cu o lună, când ne-am dat seama nu doar că nu avem echipamente în spitale, dar nici nu avem de unde să cumpărăm viziere astfel încât ele să ajungă în timp util, am luat decizia imediat că trebuie să ne implicăm. Primele noastre modele au fost făcute artizanal. Eram patru oameni, cu patru imprimante, cu un stoc foarte mic de materie primă, atât cât fusese cumpărat din banii asociaţiei, şi cu cereri care ne veneau de peste tot”, a precizat Miruna Mihai, rezident anul 2, Ortopedie Pediatrică, Spital Grigore Alexandrescu.
Ce trebuie să facă personalul medical pentru a le primi gratuit
Încă de la finele lunii martie, când 360medical.ro a publicat materialul Viziere gratuite pentru medicii din România, mai multe cadre medicale ne-au scris din dorinţa de-a putea intra în posesia acestora. La vremea respectivă am facilitat comunicarea cititorilor noştri din domeniul medical cu Asociaţia FabLab, cu FormWerk şi cele 50 de persoane fizice şi juridice din toată ţara, care ofereau viziere gratuite pentru medici, iar unii cititori chiar ne-au sunat să ne spună că le-au primit.
Tot ceea ce trebuie să facă acum cadrele medicale care vor viziere de la AMRB3D este să completeze un formular în care să spună de câte viziere au nevoie şi pentru ce spital. Angajaţii unităţilor sanitare care au nevoie de astfel de produse pot completa următorul formular şi vor contactaţi în cel mai scurt timp de membrii asociaţiei.
,,Livrăm în funcţie de cererile pe care le primim. Cadrele medicale trebuie sa completeze mai întâi un formular, noi îl citim, după care îi sunăm pe fiecare în parte. Îi întrebăm ce secţii doresc să acopere cu comanda pe care au făcut-o pentru că ne-am întâlnit cu situaţii în care ni se cereau 10 viziere dar în urma discuţiei am constatat că nevoia ar fi mai mare şi am livrat mai multe bucăţi, dar şi cazuri în care o persoană voia să acopere o secţie cu 500 de viziere şi atunci noi am propus să le livrăm mai puţine, 50 sau 100, întro primă fază şi să refacem stocul atunci când au din nou nevoie”, a afirmat Andrei Constantinescu, student, anul 5, UMF Carol Davila.
Proiectul "Print to Prevent" continuă
Membrii AMRB3D, prin proiectul "Print to Prevent" şi-au propus să producă 1000 de viziere zilnic, însă e nevoie de donaţii. Dacă forţa de muncă a medicilor şi studenţilor implicaţi este voluntară, pentru materia primă folosită este nevoie de bani. Un kilogram de plastic costă între 80 şi 115 lei, iar din el pot pot ieşi între 50 şi 65 de rame pentru viziere. Dacă la acest cost se adaugă şi preţul foliilor transparente de PVC, rezultă un preţ mediu de 4 lei pentru o vizieră, ceea ce înseamnă un cost de aproape 5 ori mai mic faţă de cele mai ieftine variante de viziere care ar putea fi cumpărate.
Detaliile contului în care se poate dona pentru această cauză sunt:
Asociatia Medicala Romana de Biomodelare 3D
C.I.F. 37593470
Cont IBAN: RO98BTRLRONCRT0389061401
Deschis la Banca Transilvania
Descriere tranzactie: Viziere 3D
AMRB3D este dispusă să ofere şi altor persoane sau asociaţii care vor să demareze un proiect similar (de sprijin a cadrelor medicale prin donarea de astfel de produse) STL-urile, G-code-urile şi experienţa lor de până acum.
Recent, Rubin 2000, firma deţinătoare a Pam Bijuterii, importator şi distribuitor autorizat echipamente Laser Trotec şi stampile Trodat în România, a început producţia şi distribuţia a 50.000 viziere pe care le va dona.