Spitalul Medicover Cluj a anunţat că şi-a extins gama de aparatură ultramodernă prin achiziţia unui robot de ultimă generaţie, utilizat în intervenţiile de protezare parţială sau totală a genunchiului. Noul robot chirurgical achiziţionat se numeşte Rosa şi este singurul de acest fel din Cluj, fiind vârf de gamă in domeniul ortopediei.
Robotul chirurgical ajută chirurgii ortopezi în intervenţiile de protezare a genunchiului, oferind o acurateţe ridicată, precizie sporită şi o reducere la minim a posibilelor erori ce pot surveni în timpul intervenţiei chirurgicale.
”Robotul culege informaţiile de la nivelul membrului inferior al pacientului şi le afişează pe un ecran digital, în timp real, în cadrul intervenţiei chirurgicale. Utilizând aceste informaţii complexe, medicul poate lua decizii şi poate efectua gesturi cu o acurateţe foarte mare. De asemenea, robotul, pe lângă culegerea şi afişarea acestor informaţii extrem de utile, permite efectuarea intervenţiei şi simularea rezultatului, ajutând medicului să aleagă, dintr-o infinitate de posibilităţi, varianta cea mai potrivită pentru articulaţia respectivă”, a menţionat conf. univ. dr. Adrian Todor, medic primar Ortopedie-Traumatologie.
Acurateţea sporită pe care o oferă robotul Rosa creşte precizia intervenţiei chirurgicale şi contribuie la îmbunătăţirea ratei de succes a acestui tip de intervenţii, complexe prin natura lor, potrivit Medicover.
Care sunt avantajele robotului chirurgical Rosa?
Principalul avantaj pe care îl oferă robotul Rosa, dincolo de acurateţea şi precizia ridicată, este îmbunătăţirea planului pre-operator.
Prin tehnologia avansată pe care o deţine, robotul ROSA integrează imaginile radiologice (CT, RX) efectuate de pacient anterior operaţiei în softul propriu, astfel încât în momentul intervenţiei să ofere medicului o imagine cât mai exactă şi opţiuni cât mai precise în ceea ce priveşte abordarea intervenţiei.
De asemenea, gama extinsă de opţiuni oferite ajută medicul chirurg să aibă o privire de ansamblu a efectelor şi rezultatelor produse de varianta de intervenţie pe care o alege.
Tehnologia robotică este un suport real pentru echipa chirurgicală, permiţând analiza unor informaţii precise care în trecut erau bazate pe un simţ tactil sau vizual al medicului. Cu ajutorul robotului chirurgical, acestea sunt afişate acum pe un ecran cu o acurateţe submilimetrică sau până la 0,5 grade.
Mai mult decât atât, cu ajutorul robotului chirurgical Rosa, agresiunile asupra ţesuturilor moi sunt reduse la minim, astfel încât nivelul de sângerare este cât mai redus.
Cui îi este recomandată intervenţia chirurgicală ortopedică asistată robotic?
Abordul chirurgical robotic este recomandat tuturor pacienţilor care au nevoie de o artroplastie totală de genunchi.
”Această intervenţie este recomandată pacienţilor tineri, care au nevoie de o articulaţie ce le poate permite un stil de viaţă activ, să facă sport şi care, de asemenea, au nevoie de longevitate mai mare. De asemenea, abordul chirurgical robotic mai este recomandat şi pacienţilor la care instrumentarul convenţional nu poate fi utilizat, de exemplu pacienţii cu intervenţii chirurgicale anterioare, care au material de fixare restant (tije, plăci) ”, a explicat conf. univ. dr. Adrian Todor.
Avantajele pacientului care beneficiază de abord chirurgical robotic pentru protezările de genunchi sunt extinse. Intervenţia este sigură, precisă şi eficientă, iar rezultatele sunt predictibile.
Robotul chirurgical Rosa este al doilea robot achiziţionat de Spitalul Medicover Cluj. Acesta mai dispune şi de robotul Davinci, utilizat într-o varietate largă de patologii din sfera chirurgiei generale, urologice, hepatobiliare sau bariatrice.
Despre Medicover România
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de pe piaţa serviciilor de sănătate private, cu o reţea de 41 de clinici în Bucureşti şi în ţară, patru spitale generaliste: în Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Craiova, 28 de cabinete on-site şi peste 250 de unităţi medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale şi deservesc o gamă largă de specialităţi medicale şi chirurgicale.
Medicover România face parte din Medicover, companie internaţională de servicii medicale şi de diagnostic, înfiinţată în 1995. Medicover operează o reţea extinsă de clinici, spitale, facilităţi de îngrijire specializată şi laboratoare. Pieţele principale ale Medicover sunt Polonia şi Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro şi peste 38.000 de angajaţi.