Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: Reprezentanţii pacienţilor solicită realizarea şi implementarea unui plan naţional de oncologie în România

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: Reprezentanţii pacienţilor solicită realizarea şi implementarea unui plan naţional de oncologie în România

România are nevoie de realizarea şi implementarea unui plan naţional de oncologie şi de un registru naţional pentru această patologie, consideră preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Reprezentanţii pacienţilor subliniază că statisticile oficiale arată că în România mor în fiecare zi, în medie, 142 de pacienţi din cauza cancerului.

“Din câte ştim cu toţii, în România nu avem un plan naţional de cancer. Este cumva lăsat în Ministerul Sănătăţii încă de pe vremea ministrului Achimaş. Nu mai ştim nimic de acel plan de cancer. De ani de zile spunem că este necesar un plan de cancer, de un registru naţional de cancer şi multe nevoi pe care noi le-am semnalat de ani de zile şi le tot repetăm”, a spus Cezar Irimia, citat de Agerpres.

“Avem acel program de prevenţie pe cancerul de col uterin subfinanţat. Când merge femeia la medicul de familie să ia o trimitere, i se spune că nu mai sunt fonduri şi este amânată. Suntem ţara cu cea mai mică finanţare din PIB din UE”, a completat el, la o conferinţă.

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer subliniază necesitatea eliminării coplăţilor pentru pacienţii din România.

"Noi ne dorim ca niciun pacient să mai plătească coplată, aşa cum se întâmplă acum. (...) Nu mai dorim acest lucru, mulţi nu au bani de autobuz să vină la tratamente. Mulţi nu au bani de pâine, nu au cum să îşi susţină aceste tratamente în regim privat ", a precizat Cezar Irimia.

“Sperăm să fie o concurenţă loială între stat şi privat şi benefică pacientului şi aici depinde de fiecare manager cum îşi face planurile pentru a face faţă acestei, hai să îi spunem cu ghilimele de rigoare, liberalizări a programelor naţionale curative”, a adăugat el.

Reprezentanţii autorităţilor, prezenţi la aceeaşi conferinţă, nu au dat termene clare privind rezolvarea solicitărilor pacienţilor.

"Este adevărat, acest plan se poate dezvolta doar în concordanţă cu discuţiile pe care le avem cu experţi, cu asociaţii profesionale, sindicate, asociaţii de pacienţi, urmând să poată fi adaptata la nivel naţional. În acest sens ne uităm la exemplele bune din Europa şi vom aduce pe tapet programe pilot care au cea mai mare incidenţă şi mortalitate în România", a susţinut secretarul de stat Nelu Tătaru din Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ultimelor estimări ale Global Cancer Observatory (Globocan), România a înregistrat peste 83.000 de cazuri noi de cancer în 2018, cele mai frecvente fiind de plămâni, colorectal şi de sân, în timp ce circa 51.000 de români au decedat în acelaşi an din cauza acestei boli.

viewscnt