Femeile care au avut preeclampsie în timpul sarcinii pot dezvolta hipertensiune, diabet sau hipercolesterolemie cu aproape un deceniu mai devreme decât cele cu sarcini normale. Un nou studiu prezentat la Congresul ESC Preventive Cardiology 2025 solicită includerea acestor femei în programe de evaluare cardiovasculară sistematică, începând cu vârsta de 35 de ani, pentru a preveni complicaţiile grave pe termen lung.
Preeclampsia afectează în general între 2 şi 5% dintre femeile însărcinate şi este definită, în linii mari, ca apariţia hipertensiunii arteriale şi a unui nivel ridicat de proteine în urină la o femeie care anterior avea o tensiune arterială normală. Pe lângă riscurile pe termen scurt pentru sănătatea mamei şi fătului, preeclampsia este asociată cu un risc de aproximativ două ori mai mare de boală cardiovasculară (CVD) şi AVC (accident vascular cerebral).
Femeile care au avut preeclampsie acumulează mai rapid factori de risc cardiovascular (CV) comparativ cu cele care au avut sarcini fără această complicaţie, conform unei cercetări prezentate vineri la ESC Preventive Cardiology 2025 (Congresul de Cardiologie Preventivă al Societăţii Europene de Cardiologie) un congres ştiinţific organizat de Societatea Europeană de Cardiologie (ESC), care se desfăşoară între 3-5 aprilie la Milano (Italia).
„În ciuda riscurilor pe termen lung cunoscute după preeclampsie, ghidurile actuale nu includ recomandări clare privind necesitatea, momentul şi frecvenţa evaluărilor cardiovasculare sistematice, probabil din cauza lipsei de date empirice,” a declarat autoarea studiului, Emma Janssen, de la Centrul Medical Universitar Maastricht din Ţările de Jos.
Ca parte a studiului Queen of Hearts (Regina Inimilor), cercetătorii şi-au propus să investiheze prevalenţa pe termen lung a factorilor de risc cardiovasculari la femeile care au avut preeclampsie, comparativ cu cele care au avut sarcini fără hipertensiune (normotensive), pentru a putea ghida evaluările proactive şi, implicit, iniţierea mai rapidă a strategiilor de prevenţie.
Acest studiu retrospectiv de cohortă, desfăşurat în Ţările de Jos, a colectat date de la femei adulte care au avut preeclampsie (într-un interval post-partum de 0,5–30 ani) şi de la femei sănătoase cu sarcini anterioare necomplicate şi fără hipertensiune. Evaluarea post-partum a inclus istoricul medical, examinarea fizică, măsurători ale tensiunii arteriale timp de 30 de minute, analize de sânge şi urină pe 24 de ore, evaluarea funcţiei vasculare, electrocardiografie şi ecocardiografie.
În total, au fost incluse 1.040 de femei care au avut preeclampsie şi 518 femei cu sarcini fără hipertensiune. Cercetătorii au constatat rate mai ridicate de hipertensiune, diabet zaharat şi hipercolesterolemie – individual sau combinate – în grupul cu preeclampsie, comparativ cu cel normotensiv (raport de risc ajustat 2,6; interval de încredere 95%: 2,1–3,2).
Aceşti factori de risc au apărut, în medie, cu 8 ani mai devreme în grupul cu preeclampsie (39±9 ani) faţă de grupul normotensiv (47±8 ani). De asemenea, prevalenţa hipertensiunii a crescut mai rapid odată cu vârsta în grupul cu preeclampsie comparativ cu cel normotensiv. La femeile cu antecedente de preeclampsie, începând cu vârsta de 35 de ani, prevalenţa hipertensiunii a atins pragul de risc cardiovascular (prevalenţă ≥10%) care justifică evaluarea sistematică a riscului CV.
„La femeile care au avut preeclampsie, factorii de risc cardiovascular apar cu aproape un deceniu mai devreme, în principal, dar nu exclusiv, din cauza dezvoltării premature şi accelerate a hipertensiunii. Evaluarea sistematică a riscului CV este justificată începând cu vârsta de 35 de ani şi ar trebui repetată regulat, cel puţin la fiecare 5 ani, pentru ca aceste femei să beneficieze de măsuri preventive adecvate, care să le reducă riscul crescut de boli cardiovasculare şi complicaţii asociate”, a rezumat Janssen concluziile.
Această cercetare a fost prezentată în cadrul unei sesiuni dedicate protecţiei pe tot parcursul vieţii a inimii feminine, la ESC Preventive Cardiology 2025.
Dr. Chahinda Ghossein-Doha de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, Ţările de Jos, investigator principal al studiului Queen of Hearts, a concluzionat faptul că „după ce preeclampsia este tratată, aceste femei sunt adesea uitate, nefiind trimise către monitorizare specializată. Este esenţial să monitorizăm aceste femei tinere regulat, pentru a detecta orice creştere a riscului într-o perioadă din viaţa lor în care astfel de acumulări de factori de risc pot fi neaşteptate. Pentru femeile care au avut preeclampsie, este important să adopte un stil de viaţă sănătos pentru inimă şi să discute cu medicul despre evaluarea formală a riscului cardiovascular”
Dr. Ghossein-Doha va prezenta la acelaşi congres şi alte date din studiul Queen of Hearts, în cadrul unei sesiuni de ultimă oră (prezentări sau sesiuni speciale dedicate cercetărilor recente, cu rezultate importante, apărute prea târziu pentru a fi incluse în programul iniţial).
Contrar percepţiei comune, bolile cardiovasculare ucid mai multe femei decât bărbaţi, reprezentând 37% din totalul deceselor în rândul femeilor din ţările membre ale Uniunii Europene.