Un nou studiu îngrijorător: Cercetătorii au constatat că dietele sărace în carbohidraţi pot alimenta cancerul colorectal

Un nou studiu îngrijorător: Cercetătorii au constatat că dietele sărace în carbohidraţi pot alimenta cancerul colorectal

Dietele sărace în carbohidraţi şi fibre solubile ar putea duce la un risc crescut de apariţie a cancerului colorectal, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Temerty din cadrul Universităţii din Toronto (U of T).

O dietă săracă în carbohidraţi poate agrava efectele cancerigene ale anumitor bacterii intestinale prin slăbirea barierei intestinale şi alterarea microbiomului. Acest lucru creşte riscul de cancer colorectal, în special la persoanele cu mutaţii genetice care afectează repararea ADN-ului, a constatat o recentă cercetare.

Cercetătorii de la U of T au descoperit că o dietă săracă în carbohidraţi poate agrava efectele dăunătoare asupra ADN-ului ale anumitor bacterii intestinale, crescând riscul de cancer colorectal. 

Studiul lor pe şoareci a arătat că o tulpină de E. coli producătoare de colibactină a prosperat într-un mediu cu conţinut scăzut de fibre, slăbind barierele intestinale şi promovând creşterea tumorilor. 

Echipa de la Universitatea din Toronto a demonstrat că o dietă săracă în carbohidraţi poate amplifica efectele dăunătoare asupra ADN-ului ale anumitor microbi intestinali, crescând riscul de cancer colorectal. Cu toate acestea, fibrele solubile pot ajuta la contracararea acestor efecte, spun cercetătorii.

Studiul, publicat recent în revista Nature Microbiology, a examinat modul în care trei diete diferite - normală, săracă în carbohidraţi şi de tip occidental (bogată în grăsimi şi zahăr) - au interacţionat cu anumite bacterii intestinale pentru a influenţa dezvoltarea cancerului colorectal la şoareci.

Rezultatele au arătat că o anumită tulpină de E. coli, atunci când este combinată cu o dietă săracă în carbohidraţi şi fibre solubile, promovează creşterea polipilor în colon, un potenţial precursor al cancerului.

„Cancerul colorectal a fost întotdeauna considerat ca fiind cauzat de o serie de factori diferiţi, inclusiv dieta, microbiomul intestinal, mediul şi genetica”, explică autorul principal Alberto Martin, profesor de imunologie la facultatea de medicină Temerty din cadrul U of T, într-un comunicat.

„Ne-am întrebat dacă dieta influenţează capacitatea anumitor bacterii de a provoca cancer”.

Cum creşte riscul de cancer o dietă săracă în carbohidraţi

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au examinat şoareci colonizaţi cu una dintre cele trei specii de bacterii care fuseseră asociate anterior cu cancerul colorectal şi hrăniţi fie cu o dietă normală, fie cu o dietă săracă în carbohidraţi, fie cu o dietă de tip occidental.

Doar o combinaţie - o dietă săracă în carbohidraţi asociată cu o tulpină de E. coli care produce colibactină, un compus care dăunează ADN-ului - a dus la apariţia cancerului colorectal.

Cercetătorii au descoperit că o dietă săracă în fibre a crescut inflamaţia în intestin şi a modificat comunitatea microbiană care colonizează de obicei această regiune, creând un mediu care a permis E. coli producătoare de colibactină să se dezvolte.

Laboratorul U of T a arătat, de asemenea, că şoarecii hrăniţi cu o dietă săracă în carbohidraţi aveau un strat mai subţire de mucus care separa microbii intestinali de celulele epiteliale ale colonului. Stratul de mucus acţionează ca un scut protector între bacteriile din intestin şi celulele de dedesubt. 

Cu o barieră slăbită, mai multă colibactină ar putea ajunge la celulele colonului pentru a provoca daune genetice şi a stimula creşterea tumorilor. Aceste efecte au fost deosebit de puternice la şoarecii cu mutaţii genetice în calea de reparare, care au împiedicat capacitatea acestora de a repara ADN-ul deteriorat.

Cercetătorii, care subliniază necesitatea de a confirma aceste descoperiri la om, s-au declarat încântaţi de numeroasele moduri în care această cercetarea poate fi aplicată pentru a preveni cancerul.

Defectele în repararea eronată a ADN-ului sunt frecvent întâlnite în cancerul colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent diagnosticat cancer în Canada. 

Se estimează că 15 % din aceste tumori prezintă mutaţii în genele de reparare a defectelor care pot apărea în ADN. Mutaţiile din aceste gene stau, de asemenea, la baza sindromului Lynch, o afecţiune genetică care creşte semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal.

Cercetătorii notează că, pentru aceste persoane, descoperirile lor sugerează că evitarea unei diete sărace în carbohidraţi sau administrarea unui tratament antibiotic specific pentru a scăpa de bacteriile producătoare de colibactină ar putea contribui la reducerea riscului de cancer colorectal.

Probioticele şi modificările dietetice

Echipa a subliniat că o tulpină de E. coli numită Nissle, care se găseşte frecvent în probiotice, produce, de asemenea, colibactină. Cercetările U of T în curs analizează dacă utilizarea pe termen lung a acestui probiotic este sigură pentru persoanele cu sindrom Lynch sau pentru cele care urmează o dietă săracă în carbohidraţi.

Un rezultat interesant al studiului, a arătat că adăugarea de fibre solubile la dieta cu conţinut scăzut de carbohidraţi a dus la niveluri mai scăzute de E. coli care cauzează cancer , mai puţine daune cauzate ADN-ului şi mai puţine tumori.

„Am adăugat fibre şi am văzut că acestea au redus efectele dietei sărace în carbohidraţi”, spune Bhupesh Thakur, cercetător postdoctoral în laboratorul U of T. „Acum încercăm să aflăm care surse de fibre sunt mai benefice şi care sunt mai puţin benefice”.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii lucrează în prezent cu colegii lor de la Universitatea din Alberta, pentru a testa dacă suplimentarea cu o fibră solubilă numită inulină poate reduce E. coli producătoare de colibactină şi poate îmbunătăţi sănătatea intestinală la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi persoanele cu boli inflamatorii intestinale.

Studiul evidenţiază pericolele potenţiale asociate cu utilizarea pe termen lung a unei diete sărace în carbohidraţi şi fibre, care este o dietă comună de reducere a greutăţii, au concluzionat cercetătorii.

Foto: Profesorul Alberto Martin şi cercetătorul postdoctoral Bhupesh Thakur. Credit: Erin Howe/Universitatea din Toronto, 6 martie 2025.

viewscnt