Reuniunea anuală a Societăţii americane de medicină materno-fetală: Tratarea anemiei în timpul sarcinii

Reuniunea anuală a Societăţii americane de medicină materno-fetală: Tratarea anemiei în timpul sarcinii

Anemia este o problemă majoră de sănătate publică, reprezentând o afecţiune în care numărul de globule roşii sau concentraţia de hemoglobină din acestea este mai mică decât normal. Aceasta afectează în principal femeile şi copiii. În timpul sarcinii, anemia a fost asociată cu rezultate materne şi la naştere slabe, inclusiv naştere prematură, greutate mică la naştere şi mortalitate maternă.

Anemia în timpul sarcinii este un fenomen frecvent şi se datorează adesea deficitului de fier. Această problemă globală de sănătate publică afectează aproximativ 37% dintre femeile însărcinate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Anemia feriprivă este asociată cu rate crescute ale problemelor legate de sarcină, cum ar fi intrarea prematură în travaliu, hemoragia şi, în unele cazuri, chiar decesul. Pentru copil, carenţa maternă de fier poate avea, de asemenea, implicaţii pe termen lung asupra sănătăţii şi dezvoltării sale generale.

Orientările actuale recomandă ca gravidele care suferă de anemie feriprivă să ia zilnic suplimente orale de fier şi, în cazurile de anemie feriprivă persistentă, li se poate administra fier intravenos, de obicei în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, anemia în timpul sarcinii rămâne o problemă de sănătate globală.

Într-un nou studiu prezentat recent la reuniunea anuală a Societăţii de Medicină Materno-Fetală (SMFM), cercetătorii au prezentat rezultatele unui studiu clinic efectuat în India, care sugerează că o singură doză de fier administrată intravenos la începutul celui de-al doilea trimestru este o intervenţie sigură şi eficientă pentru anemia din timpul sarcinii.

Studiul a fost efectuat în mai multe clinici din India şi a implicat un total de 4.368 de participante, fiind unul dintre cele mai mari studii de până acum care utilizează fier intravenos în sarcină. India a fost selectată din cauza prevalenţei anemiei în ţară, potrivit autorului principal al studiului, dr. Richard Derman, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia.

Participantele identificate ca având anemie moderată şi deficit de fier înainte de 17 săptămâni de gestaţie au fost repartizate aleatoriu în trei grupuri. Prima cohortă a primit standardul actual de îngrijire - suplimentarea zilnică orală cu fier. Al doilea şi al treilea grup au primit două formulări de fier IV utilizate în mod obişnuit pentru perfuzie în doză unică şi singurele aprobate pentru utilizare în India, carboximaltoza ferică (FCM) şi derisomaltoza ferică (FDM). Cele două rezultate primare pe care cercetătorii le-au analizat au fost diferenţele în grupurile de fier IV comparativ cu fierul oral) rata de sugari cu greutate mică la naştere şi rata de participante care au revenit la o stare non-anemică până la naştere.

Rezultatele au constatat că, în timp ce toate cele trei grupuri au atins rate similare de „stare non-anemică” (analize normale de sânge) la momentul naşterii, cele care au primit fier IV au avut rate semnificativ mai mici de a avea nevoie de fier IV suplimentar în afara studiului sau o transfuzie de sânge înainte de naştere. În cohorta de fier IV FCM, rezultatele au arătat o incidenţă redusă a sugarilor cu greutate mică la naştere, comparativ cu fierul oral.

„Ceea ce este unic în legătură cu acest studiu este că am făcut intervenţia cu fier la începutul celui de-al doilea trimestru. Multe alte studii care compară fierul IV cu fierul oral sunt iniţiate în al treilea trimestru”, spune coautorul studiului dr. Rupsa C. Boelig, specialist în medicina materno-fetală şi profesor asociat la Colegiul Medical Sidney Kimmel al Universităţii Thomas Jefferson, într-un comunicat. Dr. Boelig este, de asemenea, director al departamentului de obstetrică şi ginecologie din cadrul universităţii..

„Necesarul de fier creşte dramatic în timpul sarcinii. Un gram suplimentar de fier este necesar pentru dezvoltarea fătului şi pentru depozitarea placentară. Astfel de cerinţe au crescut dramatic în timpul celui de-al doilea şi trimestru, astfel încât este mult mai dificil să recuperaţi dacă intervenim în al treilea trimestru”, notează dr. Boelig.

„Studiile au arătat că anemia feriprivă maternă la începutul sarcinii este cel mai puternic corelată cu rezultatele adverse, inclusiv rezultatele pe termen scurt ale sugarilor, cum ar fi greutatea mică la naştere şi rezultatele pe termen mai lung în copilărie, inclusiv autismul şi schizofrenia. Prin urmare, este necesar să se intervină mai devreme şi să se abordeze agresiv anemia", a adăugat medicul.

Studiul a evidenţiat faptul că „preparatele de fier IV în doză unică sunt sigure şi uşor de administrat sub supravegherea şi facilităţile adecvate pentru a trata anemia în timpul sarcinii”, a completat la rândul său dr. Mrutyunjaya B. Bellad, profesor la departamentul de obstetrică şi ginecologie de la Academia de Învăţământ Superior şi Cercetare KLE, şi Colegiul medical J.N. din Belagavi, India.

Cercetătorii consideră că recomandările clinice clinice ar trebui să abordeze beneficiul potenţial al dozei unice de fier IV ca tratament primar pentru anemia moderată cauzată de deficitul de fier în timpul sarcinii.

Rezumatul studiului, finanţat de Fundaţia Fondului de investiţii pentru copii (CIFF), a fost publicat în numărul din ianuarie al revistei Pregnancy, un nou jurnal cu acces deschis şi prima revistăl oficială a Societăţii de Medicină Materno-Fetală (SMFM). Articolul complet este programat pentru publicare în American Journal of Obstetrics and Gynecology.

viewscnt