Inteligenţa artificială (AI) poate identifica femeile cu risc crescut de cancer de sân cu câţiva ani înainte de diagnosticul propriu-zis, a anunţat marţi Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI).
Un grup de cercetători de la FHI şi de la universităţi din Washington şi California au folosit un algoritm de AI disponibil pe piaţă pentru a analiza retrospectiv mamografiile de la 116.495 de femei care au participat la un program de screening în Norvegia între 2004 şi 2018.
Dintre acestea, 1.607 au dezvoltat cancer de sân.
Prin intermediul unui sistem de evaluare a riscurilor creat pe baza rezultatelor mamografiilor, algoritmul a putut indica un risc crescut de cancer de sân şi chiar a determinat care sân era expus riscului, cu patru până la şase ani înainte de diagnostic.
„Am descoperit ca sânul care a dezvoltat cancer a avut un scor AI de aproximativ de două ori mai mare decât celălalt sân", a explicat Solveig Hofvind, lider de proiect şi directoare a programului de screening, într-un comunicat.
Studiul arată că algoritmii AI, care sunt deja disponibili pe piaţă, pot fi utilizaţi pentru a dezvolta programe de screening mai personalizate, a adăugat ea.
Printre beneficiile utilizării AI se numără îmbunătăţirea detectării precoce, reducerea costurilor şi vizarea populaţiilor expuse riscului, estimează FHI.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 670.000 de femei au murit în 2022 din cauza cancerului de sân, cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor în marea majoritate a ţărilor.
Studiul a apărut în JAMA Network (Jurnalul Asociaţiei Americane de Medicină), care publică un set de prestigioase reviste medicale şi ştiinţifice americane.
Programul norvegian de screening a lansat, de asemenea, un alt studiu anul trecut, cu participarea a 140.000 de femei pentru a determina dacă AI poate fi la fel de eficientă sau mai bună decât radiologii în diagnosticarea cancerului.