Cancerul de sân în stadiu incipient ar putea să nu necesite îndepărtarea ganglionilor limfatici, confirmă un nou studiu

Cancerul de sân în stadiu incipient ar putea să nu necesite îndepărtarea ganglionilor limfatici, confirmă un nou studiu

Practica îndepărtării ganglionilor limfatici axilari la pacienţii cu cancer de sân în stadiu incipient ar putea să nu fie necesară sau deosebit de benefică, sugerează un nou studiu publicat în The New England Journal of Medicine - NEJM.

Cancerul de sân în stadiu incipient a fost tratat, în mod tradiţional, prin îndepărtarea tumorii primare şi a ganglionilor limfatici din apropiere. Patologii examinează apoi ganglionii cei mai apropiaţi de tumoră pentru a vedea dacă celulele canceroase au început să se răspândească în alte părţi ale corpului.

Aşa-numitul statut nodal axilar a fost considerat de mult timp unul dintre cei mai importanţi factori de prognostic în cancerul de sân şi este folosit pentru a ghida tratamentul.

Totuşi, îndepărtarea ganglionilor limfatici implică adesea durere, umflarea braţului aferent, amorţeală, dar şi riscuri de infecţie şi acumulare de lichid limfatic (limfedem). Pe măsură ce terapiile medicale pentru cancerul de sân s-au îmbunătăţit, necesitatea îndepărtării ganglionilor este pusă sub semnul întrebării.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au recrutat 5.502 paciente cu tumori maligne de sân de cel mult 5 centimetri şi cu ganglioni limfatici cu aspect normal, iar jumătate dintre acestea au fost repartizate aleatoriu în grupul în care nu s-au îndepărtat ganglionii axilari.

După cinci ani, 91,7% dintre pacientele la care s-au păstrat ganglionii şi 91,9% dintre cele la care au fost îndepărtaţi nu prezentau boală invazivă, iar 98,2%, respectiv 96,9%, erau încă în viaţă.

Pacientele cărora li s-au îndepărtat ganglionii au avut şanse mai mici să aibă recidive în ganglionii limfatici, dar acest lucru nu le-a adus niciun beneficiu în ceea ce priveşte supravieţuirea fără boală invazivă sau supravieţuirea generală.

Un editorial publicat împreună cu studiul remarcă faptul că rezultatele sunt în concordanţă cu studii similar raportate anterior.

Deşi este nevoie de cercetări suplimentare, dr. Eric Rubin, redactor-şef al revistei, a declarat: „Începem să vedem un viitor în care multe femei cu cancer de sân în stadiu incipient vor putea evita intervenţia chirurgicală pentru eliminarea ganglionilor axilari şi complicaţiile aferente”.

viewscnt