Dezvoltarea unui kit de diagnosticare a cancerului de vezică urinară pe bază de urină care poate fi utilizat cu uşurinţă la domiciliu ar putea ajuta diagnosticarea precoce, cu beneficii pentru pacienţi.
Cancerul de vezică urinară are o rată de vindecare de peste 90% atunci când este detectat la timp, dar are o rată de recidivă ridicată de 70%, necesitând o monitorizare continuă. Depistarea tardivă necesită adesea intervenţii chirurgicale majore, cum ar fi extirparea vezicii urinare urmată de implantarea unei vezici artificiale sau de utilizarea unei pungi de urină, ceea ce reduce semnificativ calitatea vieţii pacientului.
Testele de urină existente au o sensibilitate scăzută, iar cistoscopia, care implică introducerea unui cateter în uretră pentru examinarea internă a vezicii urinare, este dureroasă şi împovărătoare, ceea ce evidenţiază nevoia urgentă pentru o tehnologie de diagnosticare simplă, dar precisă pentru pacienţi.
O echipă de cercetare din Coreea de Sud a dezvoltat un test de diagnosticare a cancerului de vezică urinară pe bază de urină care poate fi utilizat în mod convenabil la domiciliu. Analiza poate detecta cu exactitate biomarkerii cancerului de vezică urinară fără nicio preprocesare a probelor de urină.
Echipa de cercetare a conceput kitul de diagnostic inovator prin utilizarea principiului stratificării apei şi uleiului pentru a detecta biomarkerii cancerului de vezică urinară. Detectarea biomarkerilor în urină a reprezentat o provocare din cauza concentraţiei scăzute a biomarkerilor şi a interferenţelor cauzate de impurităţi precum hematuria. Kitul nou dezvoltat depăşeşte aceste probleme prin utilizarea unui mecanism în care o peliculă legată de biomarker este ruptă, eliberând un purtător de semnal flotabil care se deplasează în stratul de ulei şi emite un semnal detectabil. Acest design previne interferenţele cauzate de impurităţi precum hematuria şi amplifică semnalul, permiţând detectarea precisă a biomarkerului.
În studiile clinice efectuate pe 80 de pacienţi şi 25 de persoane sănătoase la departamentul de urologie al Universităţii din Coreea, utilizând o metodologie dublu-orb, kitul de diagnostic a atins o sensibilitate de 88,8%, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă în comparaţie cu sensibilitatea de doar 20% a testelor comerciale existente.
În timp ce metodele convenţionale sunt aproape incapabile să diagnosticheze cancerul de vezică urinară în stadiu incipient, noul kit detectează cu precizie chiar şi cazurile în stadiu incipient.
Acest kit de diagnostic oferă o abordare revoluţionară pentru depistarea precoce a cancerului de vezică urinară prin teste de urină simple şi neinvazive.
Se preconizează că va reduce necesitatea cistoscopiei inutile, va îmbunătăţi ratele de supravieţuire prin detectarea precoce şi va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.
Pe baza acestor rezultate, echipa de cercetare îşi propune să dezvolte produse pentru utilizarea în masă şi rapidă în centrele de examinare medicală cuprinzătoare şi pentru aplicarea uşoară la domiciliu.
Proiectul a fost condus de cercetători de la Centrul pentru Recunoaştere Biomoleculară Avansată al Institutului Coreean de Ştiinţă şi Tehnologie (KIST), condusă de dr. Youngdo Jeong în colaborare cu echipa profesorului Seok-Ho Kang de la Departamentul de Urologie al Colegiului de Medicină al Universităţii Coreene,
„Acest studiu demonstrează potenţialul de diagnosticare precoce a cancerului de vezică urinară cu ajutorul unui kit de diagnostic simplu, reducând necesitatea cistoscopiei inutile”, a declarat Dr. Jeong.
În prezent, echipa intenţionează să înfiinţeze un start-up, „FloatBioscience”, axat pe comercializarea acestui kit de diagnosticare a cancerului vezical, ce permite producţia uniformă în masă.