Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: Cum cancerul pulmonar nu mai este doar o boală a fumătorilor. Incidenţa globală a cancerului pulmonar în funcţie de subtip: un nou studiu evidenţiază creşterea ratelor de adenocarcinom legate de poluarea aerului.
Un studiu recent a constatat o creştere a cazurilor de cancer pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.
Proporţia persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată este în creştere, poluarea aerului fiind un „factor important”, a declarat agenţia pentru cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Cancerul pulmonar la nefumători este în prezent a cincea cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, avertizează Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Care este cauza acestei creşteri?
Oamenii de ştiinţă de la IARC au analizat variaţiile globale ale incidenţei cancerului pulmonar în 2022 şi de-a lungul timpului în funcţie de subtipul histologic.
Publicat luni în revista The Lancet Respiratory Medicine, studiul s-a concentrat pe patru subtipuri principale de cancer pulmonar: adenocarcinom, carcinom cu celule scuamoase, carcinom cu celule mici şi carcinom cu celule mari.
Poluarea aerului a fost identificată drept un factor major în spatele creşterii numărului de cazuri.
Conform IARC, cancerul pulmonar la nefumători este în prezent a cincea cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial.
Cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată apare, de asemenea, aproape exclusiv sub formă de adenocarcinom, care a devenit cel mai dominant dintre cele patru subtipuri principale ale bolii atât la bărbaţi, cât şi la femei, la nivel mondial, a indicat IARC.
Aproximativ 200.000 de cazuri de adenocarcinom au fost asociate cu expunerea la poluarea aerului în 2022, potrivit studiului IARC.
Cea mai mare povară a adenocarcinomului atribuită poluării aerului a fost identificată în Asia de Est, în special în China, a constatat studiul.
Autorul principal al studiului şi şeful filialei de supraveghere a cancerului din cadrul IARC, dr. Freddie Bray, a declarat că rezultatele subliniază necesitatea monitorizării urgente a schimbării evoluţiei riscului de cancerului pulmonar.
De asemenea, a adăugat el, sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica posibili factori cauzali, cum ar fi poluarea aerului, în populaţiile în care fumatul nu este considerat principala cauză a cancerului pulmonar.
„Odată cu scăderea prevalenţei fumatului - aşa cum se observă în Marea Britanie şi Statele Unite - proporţia de cancere pulmonare diagnosticate în rândul celor care nu au fumat niciodată tinde să crească”, a indicat dr. Bray. „Dacă proporţia globală de adenocarcinoame atribuibile poluării aerului înconjurător va creşte depinde de succesul relativ al strategiilor viitoare de reducere a consumului de tutun şi a poluării aerului la nivel mondial”, a adăugat acesta într-un comunicat publicat cu ocazia Zilei Mondiale de luptă îm potriva cancerului..
Cancerul pulmonar rămâne principala cauză a incidenţei şi mortalităţii prin cancer la nivel mondial. În 2022, aproximativ 2,5 milioane de persoane fiind diagnosticate cu această boală, dar modelele de incidenţă în funcţie de subtip s-au schimbat dramatic în ultimele decenii.
Dintre cele patru subtipuri principale de cancer pulmonar (adenocarcinom, carcinom cu celule scuamoase, carcinom cu celule mici şi carcinom cu celule mari), adenocarcinomul a devenit subtipul dominant atât la bărbaţi, cât şi la femei, a constatat IARC.
Adenocarcinomul a reprezentat 45,6% din cazurile globale de cancer pulmonar în rândul bărbaţilor şi 59,7% din cazurile globale de cancer pulmonar în rândul femeilor în 2022. Cifrele respective au fost de 39,0% şi 57,1% în 2020.
Adenocarcinomul reprezintă până la 70% din cazurile de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, a precizat IARC.
În timp ce ratele de incidenţă a cancerului pulmonar la bărbaţi au scăzut în general în majoritatea ţărilor în ultimii 40 de ani, ratele în rândul femeilor au avut tendinţa de a continua să crească.
Tendinţele actuale sugerează că, în timp ce bărbaţii reprezintă încă majoritatea cazurilor de cancer pulmonar (aproximativ 1,6 milioane în 2022), diferenţa dintre incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţi şi femei s-a redus, cu aproximativ 900.000 de femei diagnosticate cu cancer pulmonar în 2022.
Experţii în cancer au declarat că cifrele reflectă diferenţele istorice în prevalenţa fumatului, în special faptul că ratele fumatului au atins vârful mult mai devreme la bărbaţi decât la femei.
În prezent, femeile ar trebui să fie la fel de atente la potenţialele semne ale cancerului pulmonar aşa cum sunt la verificarea nodulilor din sâni, spun experţii.
Schimbările în fabricarea ţigărilor şi în obiceiurile de fumat din ultimele decenii au influenţat tendinţele incidenţei cancerului pulmonar în funcţie de subtip şi există tot mai multe dovezi ale unei legături cauzale între poluarea aerului şi un risc crescut de adenocarcinom, a indicat IARC.
Nu se ştie care este proporţia de cazuri de cancer pulmonar la nivel mondial în rândul celorr care nu au fumat niciodată, doar că dovezile sugerează că aceasta este în creştere. Oamenii de ştiinţă se grăbesc să afle mai multe despre ce altceva cauzează cancerul pulmonar, în afară de fumat.
„Poluarea aerului poate fi considerată un factor important care explică parţial predominanţa emergentă a adenocarcinomului care reprezintă între 53% şi 70% din cazurile de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată la nivel mondial”, se arată în studiu.
Dr. Bray spune că studiul oferă informaţii importante cu privire la modul în care evoluează atât cancerul pulmonar, cât şi factorii de risc subiacenţi, „oferind indicii cu privire la modul în care putem preveni în mod optim cancerul pulmonar la nivel mondial”.
El a adăugat că, „modificările modelelor de fumat şi expunerea la poluarea aerului sunt printre principalii determinanţi ai profilului de risc în schimbare al incidenţei cancerului pulmonar pe subtip pe care îl vedem astăzi”.
Tendinţele divergente în funcţie de sex în generaţiile recente oferă informaţii specialiştilor în prevenirea cancerului şi factorilor de decizie care doresc să dezvolte şi să pună în aplicare strategii de control al fumatului şi al poluării aerului adaptate populaţiilor cu risc ridicat.