O proteină-cheie responsabilă de răspândirea cancerului ovarian, identificată de cercetători

O proteină-cheie responsabilă de răspândirea cancerului ovarian, identificată de cercetători

O echipă internaţională de cercetători a identificat o proteină esenţială implicată în răspândirea celulelor de cancer ovarian. Studiul recent arată că proteina este semnificativ crescută în tumorile ovariene şi că inhibarea acesteia ar putea preveni invazia şi migrarea celulelor canceroase. Descoperirea deschide noi perspective pentru tratamente mai eficiente împotriva unui cancer cu rată ridicată de mortalitate.

Oamenii de ştiinţă au identificat o proteină-cheie care favorizează răspândirea cancerului ovarian. Într-un nou studiu ei au identificat proteina ADAMTS5 ca având un rol-cheie în extinderea celulelor de cancer ovarian, oferind o potenţială ţintă nouă pentru tratamentele viitoare.

Cercetarea, condusă de dr. Elena Rainero, a demonstrat că ADAMTS5 este semnificativ crescută în tumorile de cancer ovarian. Investigaţiile ulterioare au arătat că proteina Rab25, asociată cu stadiile avansate ale acestui tip de cancer, creşte direct expresia ADAMTS5. 

Rezultatele au fost publicate pe 31 martie, în The FEBS Journal.

ADAMTS5 funcţionează ca o pereche de foarfeci moleculari, tăind proteine din matricea extracelulară – ţesutul care înconjoară tumorile. Acest proces creează căi prin care celulele canceroase ovariene pot migra şi invada alte ţesuturi. 

Echipa de cercetători a descoperit că, în modelele de laborator, inhibarea ADAMTS5 a împiedicat acest fenomen, oprind răspândirea celulelor tumorale.

„Suntem foarte entuziasmaţi de aceste rezultate şi testăm în prezent medicamente care blochează funcţia ADAMTS5. Acestea ar putea fi folosite în viitor pentru a trata pacienţii cu cancer ovarian”, a declarat marţi, dr. Rainero, într-un comunicat.

Cancerul ovarian este o formă agresivă cu o rată mare de mortalitate, în special din cauza diagnosticării târzii şi a rapidităţii de metastazare. Prin identificarea şi înţelegerea mecanismului prin care ADAMTS5 facilitează migrarea celulelor canceroase, cercetătorii au indicat o posibilă ţintă terapeutică.

Această descoperire deschide posibilitatea dezvoltării unor medicamente care să inhibe ADAMTS5, încetinind sau prevenind astfel răspândirea cancerului ovarian şi îmbunătăţind rezultatele tratamentelor pentru pacienţii aflaţi în stadii avansate.

viewscnt