Chirurgii din Leeds au utilizat în premieră un nou tip de intervenţie chirurgicală. Ei au efectuat o operaţie revoluţionară de îndepărtare a cancerului din creierul unei paciente. Operaţia cranio-cerebrală oferă speranţă pacienţilor britanici ale căror cancere erau considerate anterior inoperabile.
Medicii au efectuat, în premieră în Marea Britanie, o operaţie de îndepărtare a unei tumori cerebrale inoperabile anterior, folosind abordul prin gaura cheii prin orbita unui pacient.
O femeie, în vârstă de 40 de ani, a devenit prima persoană din Regatul Unit căreia i s-a îndepărtat o tumoră cerebrală din sinusul cavernos, spaţiul de sub creier şi din spatele ochilor, prin intermediul acestui nou tip de intervenţie chirurgicală de pionierat, care implică introducerea unui tub flexibil şi a unei camere prin orbita ochiului.
Multe tumori din această parte a creierului erau considerate anterior inoperabile sau necesitau o intervenţie chirurgicală complexă care presupunea îndepărtarea unei mari părţi a craniului şi deplasarea creierului, ceea ce poate duce la complicaţii precum convulsii.
Chirurgii de la spitalul universitar Leeds sunt primii din Regatul Unit care au utilizat abordarea endoscopică transorbitală într-o operaţie, care a durat doar trei ore.
Femeia, o asistentă medicală din Leeds, s-a dat jos din pat şi s-a putut plimba după doar câteva ore de la operaţie.
Ea a fost diagnosticat cu un meningiom în 2023, după ce a suferit de dureri de cap severe, iar un al doilea meningiom a fost identificat în octombrie acelaşi an.
„Era prima dată când făceau procedura. Am fost de acord, deoarece durerea era prea mare - nici măcar nu m-am gândit că era prima dată, tot ce-mi doream era să îndepărteze tumorile”, a declarat femeia, care acum lucrează din nou ca asistentă de reabilitare cu pacienţi care au suferit un AVC.
„Am avut nişte dureri de cap, care se simţeau ca un şoc electric pe faţă. Nici măcar nu-mi puteam atinge pielea de pe faţă, nu puteam mânca, nu mă puteam spăla pe dinţi, a fost cu adevărat îngrozitor”, povesteşte ea.
Medicii de la spitalul Leeds au consultat experţi din Spania care au considerat că femeia ar fi un bun candidat pentru această intervenţie chirurgicală în premieră, iar operaţia a fost efectuată în februarie 2024.
Femeia, mamă a trei copii, a ieşit din spital în câteva zile şi spune că, în afară de o cicatrice „foarte mică” şi o vedere dublă timp de aproximativ trei luni, nu a avut niciun efect secundar.
Experţii de la spital au exersat operaţia de mai multe ori, mai întâi folosind modele 3D ale capului pacientei şi apoi într-un laborator de cadavre.
„În acest fel, nici măcar nu atingem creierul. Este o zonă greu accesibilă, iar acest lucru permite un acces direct fără a compromite presiunea asupra creierului”, a declarat neurochirurgul dr. Asim Sheikh într-un comunicat.
Colegul său dr. Jiten Parmar, chirurg maxilo-facial, a conceput o tehnică prin care o mică parte din peretele exterior al orbitei a fost excizat pentru a permite un acces mai larg.
„Am inovat o tehnică nouă, care cred că este unică la Leeds, pentru a face operaţia mult mai uşoară”, a spus el. „A fost atât de bine repetată, încât părea că am mai făcut-o de 100 de ori - şi aşa ar trebui să fie atunci când se foloseşte o tehnică nouă”, a mai adăugat medicul specialist.
În octombrie anul trecut, un specialist în chirurgie din Scoţia a îndepărtat, în premieră mondială, tumori cerebrale voluminoase prin sprâncenele pacienţilor, permiţând acestora să revină la o viaţă normală după doar câteva zile de la operaţie.
VIDEO Tumora din creierul femeii a fost îndepărtată prin orbită într-o operaţie revoluţionară
Urmăriţi momentul în care chirurgii britanici au îndepărtat un meningiom, un tip de cancer la cap, printr-o intervenţie chirurgicală printr-un orificiu din orbita oculară a unei paciente. Intervenţia chirurgicală, cunoscută sub numele de abordare endoscopică transorbitală, a durat doar trei ore. Operaţia tradiţională presupunea anterior proceduri complexe, cu risc ridicat şi cu complicaţii potenţiale semnificative. Noua tehnică a făcut ca femeia să rămână doar cu o cicatrice minusculă lângă ochiul stâng.