Depresia la adolescenţi este tot mai frecventă şi adesea dificil de diagnosticat în stadii timpurii. Acum, cercetători de la Universitatea McGill, din Canada, au descoperit mai multe molecule în sânge care ar putea îmbunătăţi semnificativ modul în care medicii identifică şi monitorizează depresia la tineri. Folosind o metodă inovatoare de laborator, această abordare minim invazivă ar putea permite intervenţii mai rapide şi personalizate, înainte ca simptomele să devină greu de tratat.
Echipa de la McGill a identificat nouă molecule prezente în sângele adolescenţilor diagnosticaţi cu depresie. Nivelurile crescute ale acestor molecule, cunoscute sub numele de microARN-uri (miARN), pot anticipa evoluţia simptomelor în timp.
Descoperirile studiului clinic, publicate în revista Biological Psychiatry Global Open Science, pot deschide calea pentru detectarea precoce a depresiei, înainte ca simptomele să se agraveze şi să devină dificil de gestionat.
„Este alarmant cât de mulţi adolescenţi sunt diagnosticaţi cu depresie, iar când debutul este precoce, efectele pot fi de lungă durată şi severe”, a declarat autoarea principală a studiului, Cecilia Flores, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii McGill şi cercetător la Douglas Research Center şi Ludmer Center, citată într-un comunicat.
Adolescenţii cu depresie au un risc crescut de consum de substanţe, izolare socială şi prezintă simptome care adesea nu răspund bine la tratamentele existente.
O metodă eficientă şi minim invazivă
Studiul a fost realizat în colaborare cu University of California - Los Angeles (UCLA) şi Universitatea Stanford, incluzând 62 de adolescenţi: 34 diagnosticaţi cu depresie şi 28 fără depresie.
Cercetătorii au prelevat cantităţi reduse de sânge, pe care le-au lăsat să se usuce, ulterior congelând mostrele pentru a le conserva integritatea moleculară.
Probele au fost recoltate printr-o simplă înţepătură în deget, fiind uşor de depozitat şi transportat, o soluţie practică şi eficientă pentru utilizarea pe scară largă.
Echipa McGill a dezvoltat şi metoda de laborator necesară pentru extragerea şi analiza miARN-urilor din aceste probe.
„Rezultatele noastre deschid calea pentru utilizarea probelor de sânge uscat ca instrument practic în cercetarea psihiatrică, permiţând urmărirea timpurie a modificărilor biologice asociate sănătăţii mintale printr-o metodă minim invazivă”, a menţionat Alice Morgunova, postdoctorandă la McGill, una dintre principalele autoare ale studiului.
Spre un diagnostic obiectiv şi precoce
Diagnosticul depresiei se bazează în prezent în principal pe simptome autoraportate.
Autorii studiului atrag atenţia că acest lucru poate întârzia accesul la îngrijire medicală, mai ales dacă adolescenţii nu recunosc semnele sau nu sunt pregătiţi să vorbească despre ele.
Un test de screening bazat pe analize de sânge ar putea furniza un indicator suplimentar, obiectiv, pentru identificarea adolescenţilor aflaţi în risc.
Următorul pas pentru echipa de cercetare este validarea acestor descoperiri pe grupuri mai extinse de tineri şi investigarea modului în care aceste microARN-uri interacţionează cu factorii genetici şi cei de mediu.