474 de cadre medicale din ţara noastră au COVID- 19, iar un asistent medical a murit, fiind primul deces în rândul personalului medical din România infectat cu noul coronavirus, acesta însă nu fusese infectat în spital, ci în vacanţă.
Nina Dumbravă, asistent medical la secţia ATI Chirurgie Cardiovasculară a S.C.J.U. Constanţa a fost în vacanţă în Turcia. Pe 19 martie 2020 a fost confirmată cu COVID-19. Nu a lucrat în spital şi nici cu pacienţi cu COVID-19 în această perioadă, susţine Ministerul Sănătăţii. Însă suferea de obezitate morbidă, iar în ultimul an avusese mai multe bronho-pneumonii.
Conform raportărilor primite de INSP din teritoriu, în momentul de faţă Suceava se clasează pe primul loc cu 318 cadre medicale infectate cu SARS-COV2, urmată de Bucureşti cu 65. În Arad şi Hunedoara sunt 24, de altfel în afară de Suceava, au fost declarate şi oraşele Arad şi Deva focare de coronavirus în România.
În Covasna sunt 8 cazuri, în Galaţi şi Neamţ sunt raportate câte 7 cazuri din rândul personalului medical, în Iaşi 5, iar în Cluj şi Bistriţa Năsăud câte 3. În judeţele Timiş şi Vrancea s-au înregistrat câte 2 cadre sanitare, iar în Botoşani, Constanţa, Dâmboviţa şi Mehedinţi câte un caz.
Până pe 3 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 283 au fost declarate vindecate şi externate din unităţi spitaliceşti: 126 la Bucureşti, 58 la Timiş, 34 la Iaşi, 5 la Caraş-Severin, 6 la Prahova, 16 la Constanţa, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 7 la Braşov, 5 la Galaţi, 2 din Bihor, 2 Argeş, 2 la Arad, 1 la Brăila, 1 la Mureş, 1 la Neamţ, 1 la Alba.
În momentul de faţă lipsa cadrelor medicale din sistemul sanitar românesc, în contextul pandemiei de coronavirus, îşi spune cuvântul, iar autorităţile sunt nevoie să adopte tot felul de măsuri pentru ca personalul medical din prima linie în lupta cu COVID-19 să facă faţă.
Una dintre ele o reprezintă detaşarea personalului medical pe perioada pandemiei, în unităţile sanitare în care este mare nevoie de cadre sanitare. Asaltat de valul mare de demisii din partea unor medici şi asistenţi medicali, guvernul ia în calcul adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă care să prevadă acordarea unui spor în concordanţă cu prevederile Legii cadru 153/2017 şi HG 153/2018, pentru tot personalul încadrat în unităţile sanitare publice, DSP-uri şi alte instituţii cu atribuţii în limitarea pandemiei COVID-19. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis propunea suma de 500 de euro lunar pentru fiecare cadru medical.