Proteina ucigașă care cauzează cancer pancreatic

mai 02 11:01 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC) este cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, și unul dintre cele mai letale. Mai mult de 90% dintre pacienții cu PDAC mor în termen de cinci ani de la diagnosticare. De cele mai multe ori, până este identificat cancerul, acesta s-a răspândit deja în organism.

Oamenii de știință au explorat rolul unui proces genetic numit matisarea (splicing-ul) ARN-ului în cancerul pancreatic.

„PDAC este adesea descoperit prea târziu pentru ca tratamentele precum chimioterapia și chirurgia să fie foarte eficiente”, spune profesorul Adrian Krainer, de la Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL).

Matisarea ARN-ului ajută ADN-ul să transmită instrucțiuni celulelor pentru producerea de proteine.

Echipa s-a axat pe o proteină care reglează splicingul numită SRSF1. Aceștia au descoperit că nivelurile ridicate de SRSF1 provoacă inflamație sau pancreatită, iar acest lucru declanșează dezvoltarea tumorii PDAC.

„Celulele au mai multe procese pentru a menține constant nivelul SRSF1″, spune Krainer. „Dar cancerul tinde să găsească o modalitate de a depăși aceste cmecanisme de control”.

Mai multe gene, ARN-uri și proteine lucrează împreună în celule pentru a menține constant nivelul SRSF1. Dar, uneori, procesul este perturbat. În pancreas, acest lucru declanșează pancreatita și accelerează PDAC.

„Este un efect foarte pronunțat”, explică prof. Krainer. „Am putut observa că pacienții ale căror tumori exprimă niveluri mai ridicate de SRSF1 au rezultate mai proaste. Așadar, ne-am propus să explorăm în ce măsură SRSF1 contribuie la PDAC”.

Echipa a descoperit că nivelurile mai ridicate de SRSF1 sunt esențiale pentru creșterea PDAC la șoareci și organoizi – versiuni mici ale tumorilor.

Mai mult, atunci când SRSF1 a revenit la niveluri normale, organoidele au încetat să mai crească.

SRSF1 este importantă pentru țesuturile sănătoase, asceea ce n-o face o țintă ideală pentru medicamente.

Cu toate acestea, unele dintre modificările în procesele de splicing pe care le promovează ar putea fi vizate.

„Suntem încântați de aceste evoluții”, spune profesorul. „Dar PDAC este o tumoră malignă dificilă și complicată. Sperăm să oferim informații pentru tratamentele viitoare”.

Noile cercetări fac parte dintr-un efort mai amplu ale echipei de a explora mai multor tipuri de cancer, printre care cel al pancreasului și cancerul de sân.

Oamenii de știință speră că mai buna înțelegere a mecanismele genetice care stau la baza PDAC, ar putea  duce la diagnosticarea mai devreme a bolii și la noi tipuri de terapii, mai eficiente.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu