Cancerul de colon îi afectează din ce în ce mai mult pe tinerii cu vârsta sub 50 de ani. Un nou studiu prezintă primele semne de avertizare.
Analiza s-a bazat pe date din 80 de studii diferite, care au implicat aproape 25 de milioane de pacienţi cu vârsta sub 50 de ani.
În aproape jumătate (45%) din cazuri, sângele în fecale a fost un simptom iniţial, urmat de crampe abdominale (40% din cazuri) şi de modificări ale obiceiurilor intestinale (27% din cazuri), potrivit echipei de cercetare americane conduse de la Universitatea California, San Diego (UC San Diego).
Echipa a descoperit şi că, în multe cazuri, a fost nevoie de o perioadă îndelungată de timp până la un diagnostic de cancer de colon cu debut precoce în urma acestor simptome.
„Timpul de la prezentarea semnelor sau simptomelor până la diagnosticarea cancerului colorectal cu debut precoce a fost adesea între 4 şi 6 luni”, a declarat Joshua Demb, absolvent de gastroenterologie la UC, San Diego pentru The New York Times.
Constatările au fost publicate vineri în revista JAMA Network Open.
În Statele Unite, ratele cancerului de colon sunt în creştere în rândul tinerilor americani şi al americanilor de culoare, atât de mult încât boala este acum principala cauză de deces prin cancer pentru bărbaţii sub 50 de ani şi al doilea cel mai letal cancer pentru femeile sub 50 de ani.
Societatea Americană de Cancer a publicat aceste statistici în Raportul 2024, determinând mulţi experţi să solicite o mai bună depistare la pacienţii mai tineri.
Cifrele sunt „alarmante”, a declarat dr. Folasade May, cercetător în domeniul prevenirii cancerului şi gastroenterolog la UCLA Health din Los Angeles. Ea a făcut parte, de asemenea, din grupul de experţi prezidenţiali privind cancerul colorectal în 2021.
„Din 1995, a existat o creştere de 45% a diagnosticelor de cancer colorectal la persoanele cu vârsta sub 50 de ani”, a remarcat ea.
Creşterea numărului de cazuri a fost atât de dramatică încât, în 2021, influentul serviciu american de prevenţie, U.S. Preventive Services Task Force, a redus vârsta recomandată pentru primul screening de la 50 la 45 de ani.
Semnale de alarmă
Specialiştii recomandă tinerilor să fie în alertă pentru semnele de avertizare ale cancerului de colon şi să solicite un control medical atunci când le observă.
Scaunele cu sânge, în special, ar trebui să fie un semnal de alarmă, spun ei. Desigur, sângele în fecale poate semnala un număr de probleme gastrointestinale, astfel încât cancerul nu este singura cauză posibilă.
Dar grupul de cercetători din California a descoperit că scaunele cu sânge la persoanele cu vârsta sub 50 de ani au fost legate de un risc de cinci ori mai mare de cancer de colon, în comparaţie cu persoanele fără acest simptom.
Atunci când apar simptomele, persoanele mai tinere au tendinţa de a întârzia să ceară sfaturi medicale, au remarcat cercetătorii.
„Pacienţii mai tineri pot prezenta semne şi simptome continue şi pot întârzia să solicite asistenţă medicală”, au scris cercetătorii.
Printre motivele potenţiale pentru aceste întârzieri se numără faptul că pacienţii cred că sunt prea tineri pentru a-şi face griji cu privire la cancer, sau lipsa accesului la asistenţă medicală primară sau la o asigurare de sănătate, notează aceştia.
Chiar şi atunci când este consultat un medic, „pacienţii şi medicii deopotrivă pot minimiza severitatea simptomelor şi nu reuşesc să recunoască steagurile roşii cheie şi indiciile clinice care ar trebui să declanşeze suspiciunea de cancer colorectal”, menţionează echipa de la UC San Diego.
Prea des, sângerarea rectală la tineri este atribuită unor afecţiuni benigne, cum ar fi hemoroizii, notează ei.
Specialiştii le recomandă tinerilor să evite întârzierile în privinţa controlului medical
Orice întârziere în diagnosticare poate costa scump, deoarece cu cât un cancer este detectat mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea unui rezultat mai bun al tratamentului, spun ei.
În general, „întârzierile în elaborarea diagnosticului după prezentarea semnelor sau a simptomelor sunt cu până la 40% mai mari la persoanele mai tinere comparativ cu cele mai în vârstă cu cancer colorectal”, au declarat cercetătorii.
Potrivit diferitelor studii, între 58% şi 89% dintre pacienţii cu cancer de colon sub 50 de ani sunt diagnosticaţi doar atunci când boala lor ajunge într-un stadiu avansat, comparativ cu 30% până la 63% dintre pacienţii mai în vârstă.
Pentru a depista cancerele la timp, „medicii ar trebui să colaboreze cu pacienţii pentru a se asigura că semnele şi simptomele îngrijorătoare sunt supuse unei evaluări diagnostice pentru a identifica şi rezolva cauza care stă la baza acestora”, a recomandat echipa.
Examinarea de rutină pentru cancerul de colon, fie prin teste bazate pe scaun şi colonoscopie/sigmoidoscopie, este cheie pentru depistarea precoce a cancerelor de colon, spun experţii.