Activitatea în cabinetele stomatologice va fi suspendată temporar în România, începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României. Măsura este stipulată prin Ordonanţa Militară nr. 2 din 21.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19.
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat în această seară că se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepţie, sunt premise doar intervenţiile stomatologice de urgenţă.
Potrivit ordonanţei, se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul, a produselor şi serviciilor, în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie. Prin centru comercial se înţelege „structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Aceeaşi ordonanţă le recomandă românilor ca începând din 23 martie 2020 să limiteze circulaţia în afara locuinţei în intervalul orar 06.00 - 22.00 şi să iasă afară din casă numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; ddeplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele expuse mai sus, iar acestea pot fi verificate de poliţişti.
,,Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura”, se arată în Ordonanţa.
În ceea-i priveşte pe românii izolaţi la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, dacă părăsesc locaţia în care au fost plasaţi, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt consideraţi cu risc crescut de contagiozitate şi duşi de forţele de ordine publică în carantină instituţionalizată, sub pază.
,,Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile”,stipulează Ordonanţa.
Citiţi toate măsurile prevăzute în Ordonanţa aici ordonanta_militara_2_din_21_martie_2020.docx