Adele Chirică despre scandalul de la Spitalul Grigore Alexandrescu: ,,Nu a fost un caz izolat. Am tone de mărturii”

Adele Chirică despre scandalul de la Spitalul Grigore Alexandrescu: ,,Nu a fost un caz izolat. Am tone de mărturii”
ianuarie 15 14:55 2020 Timp citire articol: 5 minut(e)

Asociația pentru Dravet și alte alte epilepsii rare intenționează să dea în judecată Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” pentru că mamei unui copil cu sindromul Dravet nu i s-a permis să stea permanent cu copilul la Terapie Intensivă. Adele Chirică, președintele Asociației, susține că sunt sute de mame care au mărturisit că au pățit la fel. Ministerul Sănătății va trimite Corpul de Control la spital pentru a investiga situația.

Incidentul s-a întâmplat ieri când un băiețel în vârstă de șapte ani cu această formă rară de epilepsie a făcut convulsii și a ajuns la spital. Mama băiatului, Ancuța Răducanu, susține că a fost ținută la ușă, timp în care copilul ei a plâns ore în șir până a făcut convulsie. Ea a fost informată de către personalul medical că regula internă a spitalului interzice ca aparținătorul să stea cu copilul în Terapie Intensivă.

În mod particular, în cazul copiilor cu sindromul Dravet orice stres, excitare nervoasă le poate provoca crize epileptice, ajungând până la comă.

,,Asociația pentru Dravet și alte alte epilepsii rare își rezervă dreptul de-a apela la instanță pentru că nu a fost un caz izolat, au fost mai mulți copii în aceeași situație din acel spital. Toții copiii din asociația noastră care au ajuns la Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” au pățit-o, au avut parte de acest tratament”, a declarat Adele Chirică, pentru 360medical.ro.

 ,,Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor”

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice prevede la Art. 5 că ,, în cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

De altfel, chiar Ministerul Sănătății atrăgea atenția în urmă cu 4 ani că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu, ,,Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor”, susținea MS într-un comunicat de presă, în care arăta că încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepsește conform legii. Acum Ministerul își trimite Corpul de Control să verifice situația iscată în unitatea sanitară.

Spitalul Grigore Alexandrescu : prezența unui aparținător presupune măsuri organizatorice suplimentare

Unitatea sanitară acuzată susține că în conformitate cu ordinul 1284/2012 al Ministerului Sănătății permite internarea împreună cu unul dintre părinți în reanimare ( secția ATI) a copiilor dacă se solicită acest lucru.

,,În secția ATI sunt internate cele mai grave patologii ale spitalului, de la pacienți operați, intubati și ventilați mecanic până la mari arși. Se fac eforturi pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor părinților de a fi alături de copiii lor, dar spațiul de care dispune reanimarea nu permite o aglomerare cu aparținători ce ar pune în pericol viața micilor pacienți. Prezenta unui aparținător presupune măsuri organizatorice suplimentare care pot implica mai multe secții. Aceste măsuri se iau de fiecare dată ce ni se solicită acest lucru”, se arată într-un comunicat de presă al unității sanitare.

Adele Chirică a replicat că ,, este problema spitalului să se organizeze, dacă nu are spații. Problema mea ca părinte e să fiu la căpătâiul copilului și nu să-mi îngrădească mie drepturile. Dacă tu spital încalci drepturile legale, plătești. Nu a fost un caz izolat, asta este practica la Grigore Alexandrescu. Este singurul spital care are această practică”.

În ceea ce privește cazul mămicii care a stat la ușă, spitalul precizează că a mama a stat în reanimare cu copilul imediat după internare în intervalul orar 4.45 – 6.00, iar după ce copilul a adormit mama a părăsit sectia ATI. La întoarcere s-a temporizat accesul mamei până la finalizarea tratamentului și a consulturilor interdisciplinare, copilul urmând să fie trasferat în scurt timp pe secția de neurologice, unde a rămas internat cu mama.

În schimb, Ancuța Răducanu a precizat că a fost lăsată la copilul ei doar 15 minute cât să-l schimbe. ,,Nu am putut să stau înăuntru așa că nu știu ce s-a întâmplat cu copilul, mi s-a spus că a făcut o criza, că a fost sedat, am stat la ușă”, a declarat mama copilului cu Dravet.

Părinții, îndemnați să-și depună mărturiile la dosar

Adele Chirică, președinta Asociației, este hotârâtă să dea  spitalul în judecată și în acest scop îi îndeamnă pe părinții care au avut experiențe similare să depună la dosar mărturiile.

,,Sunt zeci de cazuri pățite în Terapia intensivă de la Grigore Alexandrescu. Nu a fost acesta un caz izolat și vor ieși să vorbească toți părinții, inclusiv mame ale căror copii au murit în acea secție si nu au fost lăsate lângă copil în ultimele clipe de viață. Am tone de mărturii de la părinți care sunt dispuși să iasă în stradă și să susțină procesul”, a declarat Adele Chirică. În afara părinților copiilor cu sindrom Dravet, președinta Asociației spune că sunt și părinți ai altor copii cu alte probleme de sănătate care au avut parte de același ,,tratament” la Grigore Alexandrescu.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu