Autorităţile din Statele Unite au selectat cinci grupuri farmaceutice pentru a dezvolta şi produce vaccinuri anti-coronavirus, acestea urmând să primească fonduei pentru grăbirea rocedurilor de dezvoltare şi testare.
Cele cinci grupuri sunt Moderna (companie de biotehnologie), AstraZeneca (în colaborare cu Universitatea Oxford), Johnson & Johnson, Merck şi Pfizer. Selecţia s-a făcut dintr-un grup de 12 companii. Vaccinurile sunt dezvoltate pe baza unor abordări diferite şi sunt considerate ca având cele mai bune şanse pentru a fi validate în urma studiilor clinice, potrivit publicaţiei The New York Times.
Din cele cinci grupuri, patru sunt americane şi unul (AstraZeneca) este britanic.
Selecţia s-a făcut în cadrul “Operation Warp Speed” (Operaţiunea Viteză Extremă), demarată în aprilie de administraţia de la Washington după modelul celebrului “Proiect Manhattan”, care a dus la dezvoltarea bombei atomice.
Programul vizează scurtarea termenelor până la obţinerea unui vaccin pentru coronavirus, scopul fiind producerea unui număr mare de doze pentru imunizarea celor mai mulţi americani până la finalul acestui an sau cel târziu începutul anului 2021.
Până acum, companiile Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca/Oxford au primit 2,2 miliarde de dolari de la guvernul SUA pentru dezvoltarea vaccinurilor.
Selectarea celor cinci “finalişti” la va oferi acestora acces la alte fonduri guvernamentale, care vor fi folosite pentru realizarea de studii clinice şi pentru cheltuieli logistice şi de producţie. De altfel, vbaza de producţie urmează să fie realizată chiar înainte de selectarea vaccinurilor care urmează să fie produse efectiv la scară largă.
Două dintre cele cinci vaccinuri selectate de administraţia Donald Trump – dezvoltate de moderna şi Universitatea Oxford/AstraZeneca – sunt deja în studii clinice de faza a II-a şi urmează să fie testate în studii de faza a III-a începând din iulie.
În schimb, vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson urma iniţial să intre într-un studiu de faza I – care se concentrează pe testarea siguranţei - abia în septembrie, însă selectarea de către administraţia americană ar putea grăbi acest proces.
Planurile administraţiei americane vizează ca, în studiile clinice de faza a III-a, fiecare din cele 5 vaccinuri să fie testat pe circa 30.000 de voluntari – ceea ce înseamnă că aproximativ 150.000 de persoane vor fi vaccinate în această fază. Studiile clinice de faza a III-a vor acoperi toate grupele de vârstă şi vor include pacienţi cronici, potrivit oficialilor guvernamentali.
Cei mai mulţi voluntari pentru studiile clinice vor fi din SUA, însă este posibilă şi includerea unor voluntari din alte ţări – în special din cele în care epidemia de coronavirus se extinde rapid în perioada derulării studiilor clinice, pentru a determina mai uşor eficienţa vaccinurilor.