Administraţia SUA plăteşte peste 2 miliarde dolari către Sanofi şi GSK pentru a-şi asigura accesul prioritar la vaccinuri anti-Covid-19

Administraţia SUA plăteşte peste 2 miliarde dolari către Sanofi şi GSK pentru a-şi asigura accesul prioritar la vaccinuri anti-Covid-19

Administraţia Statelor Unite va plăti o sumă-record, de 2,1 miliarde dolari, către companiile farmaceutice Sanofi (Franţa) şi GlaxoSmithKline (Marea Britanie) pentru a-şi asigura accesul prioritar la vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de cele două grupuri.

Cele două companii au anunţat vineri că acordul prevede ca Sanofi/GSK să asigure vaccinarea a 50 de milioane de americani (100 milioane de doze, fiind un vaccin cu 2 doze), la un cost de 42 de dolari pentru fiecare persoană imunizată - valoare similară celei stipulate într-un alt acord încheiat de administraţia americană, cu Pfizer/BioNtech, de circa 40 dolari pe persoană.

De asemenea, în acord se prevede faptul că Statele Unite pot comanda încă 500 de milioane de doze, la un preţ neprecizat.

Finanţarea este acordată pentru accelerarea dezvoltării şi producerii vaccinului, care va intra în studii clinice dde faza a III-a în luna septembrie şi, în cauzul unor rezultate pozitive, ar putea fi aprobat în prima jumătate a anului viitor.

Finanţarea a fost acordată prin intermediul unui program special, denumit  “Operation Warp Speed” (Operaţiunea Viteză Extremă), după modelul celebrului “Proiect Manhattan”, care a dus la dezvoltarea bombei atomice.

Vaccinul dezvoltat de Sanofi şi GSK este al şaptelea finanţat prin intermediul acestui program, însă a primit cea mai mare finanţare - depăşind suma de 2 miliarde de dolari din acordul similar cu Pfizer/BioNtech.

Anunţul vine la două zile după ce cele două grupuri au încheiat un acord similar cu Marea Britanie, pentru furnizarea a 60 de milioane de doze de vaccin.

Sanofi şi GSK sunt în discuţii şi cu Uniunea Europeană pentru un acord de furnizare de vaccinuri. Cele două grupuri speră să ajungă la un  acord prin care să livreze 300 de milioane de doze de vaccin către UE, pentru imunizarea populaţiei din cele 27 de state membre.

Sanofi este unul dintrer liderii mondiali în domeniul vaccinurilor şi lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.

Primul, dezvoltat în colaborare cu GSK, foloseşte un adjuvant al grupului britanic pentru a-i creşte eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant. Acest vaccin a primit finanţare de la Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) din Statele Unite pentru a accelera dezvoltarea.

Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio şi se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna.

Primul vaccin va intra în studii clinice în septembrie, în timp ce al doilea spre sfârşitul acestui an, potrivit estimărilor Sanofi.

viewscnt