Adrian Gheorghe, președintele CNAS: ,,Am solicitat o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară”

Adrian Gheorghe, președintele CNAS: ,,Am solicitat o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară”
iulie 08 09:00 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Accesul românilor la terapii, fie că este vorba de medicamente noi și scumpe, fie de cele deja cunoscute și foarte ieftine, trebuie îmbunătățit în România. O spun pacienții, o spun medicii și farmacișii, o recunosc și unii reprezentanți ai autorităților. Însă de cele mai multe ori se invocă finanțarea precară ca motiv pentru accesul greoi. În opinia președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), acceptabilitatea din perspectiva medicului prescriptor și din perspectiva pacienților este o componentă puțin mai puțin discutată. ,,Accesul pacienților la tratament trebuie privit mai larg și trebuie lucrat pe toate dimensiunile accesului simultan”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, în cadrul evenimentului  ,,Access and Therapies360”, organizat de redacția 360medical.ro, o dezbatere din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.

Accesul pacienților la tratament depinde de mulți factori, unii dintre ei țin de disponibilitatea fizică, materială a medicamentelor în piață, care are și o componentă importantă de reglementare, alții de accesibilitatea financiară pentru pacienți, dar și de bugetele alocate.

,,Degeaba se oferă acces la tehnologii a căror eficiență, siguranță sunt demonstrate de studii dacă pur și simplu există reticență alimentată de alte tipuri de considerente decât ultimele dovezi și aceste considerente au un corespondent în  limitarea accesului”, a afirmat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

În ceea ce privește bugetul, potrivit șefului Casei de Asigurări de Sănătate, acesta este limitat și unele priorități și alegeri sunt inevitabile, cel puțin secvențierea temporală a deciziilor.

,,Dacă ne uităm cu atenție la evoluția FNUASS, în ultimii ani se vede foarte clar componenta medicamente este unul dintre principalii determinanți ai creșterii bugetului. Deci, se cheltuiește pe medicamente în România și în valoare absolută și în valoare relativă și de la un an la altul. Această realitate nu poate fi ignorată. A ne prinde din urmă așteptările cu bugetul este deja nerealist, dar bugetul nu minte până la urmă și din acest punct de vedere există preocupare în ceea ce privește creșterea accesului”, a mărturisit Adrian Gheorghe.

Vlad Negulescu, prezent la dezbaterea organizată de 360medical.ro a explicat faptul că a crescut consumul de medicamente în ultimii ani, nu bugetul, care din 2011 pînă în urmă cu 2 ani a fost fix. ,,Consumul a avut un trend crescător de fiecare dată. Iar acum cu fixarea plafonului de clawback la 25%, respectiv  20% și 15% este foarte probabil să existe o diferență între consumul real și valoarea de clawback care va fi returnată de către companiile producătoare”.

Întrebat dacă pentru a acoperi acest deficit printr-o creștere a bugetului la medicamente există vreun acord cu Ministerul de Finanțe, președintele CNAS a negat.

,,Situația pe baza datelor pe care le avem este compatibilă cu perspectiva pe care ați prezentat-o. Nu suntem chiar acolo, dar este așteptată o astfel de diferență. Însă în acest moment nu există un acord scris cu Ministerul Finanțelor în acest sens. Am solicitat o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară”, a precizat Adrian Gheorghe.

Puteți urmări și:

[VIDEO] Alina Culcea, președinte ARPIM: ,,Câteva măsuri rapide pot avea efecte substanțiale privind grăbirea accesului la medicamente”

Marinela Debu, președintele APAH-RO: ,,Ar fi destul de grav să marcăm Ziua Mondială a Hepatitelor fără tratament”

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu