UPDATE: Alertă în Franţa privind medicaţia în caz de Covid-19: ibuprofenul şi alte antiinflamatoare ar putea creşte riscul unor forme grave ale bolii la persoane tinere şi sănătoase

UPDATE: Alertă în Franţa privind medicaţia în caz de Covid-19: ibuprofenul şi alte antiinflamatoare ar putea creşte riscul unor forme grave ale bolii la persoane tinere şi sănătoase

Autorităţile sanitare din Franţa au transmis sâmbătă o alertă în privinţa medicaţiei în cazul îmbolnăvirii cu Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, avertizând că administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ar putea fi asociată cu forme grave ale bolii la unele persoane tinere şi sănătoase. Pe de altă parte, autorităţile germane afirmă că nu există dovezi care să arate o asociere între administrarea AINS şi forme severe ale Covid-19.

Informaţia a fost transmisă iniţial în rândul medicilor din Franţa, fiind bazată deocamdată pe observaţii clinice şi nu pe dovezi ştiinţifice.

Însă autorităţile sanitare franceze, în frunte cu ministrul Sănătăţii şi directorul general al Sănătăţii, au confirmat sâmbătă informaţia.

Potrivit ministrului Sănătăţii din Franţa, şi cortizonul poate avea efecte grave, deşi nu intră în categoria AINS.

“Administrarea de antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon etc) poate fi un factor agravant al infecţiei”, a scris sâmbătă ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, pe Twitter, care a recomandat folosirea paracetamolului în caz de febră.

“Evenimente indezirabile grave asociate cu utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) semnalate la pacienţii cu Covid-19, cazuri suspecte sau confirmate”, a avertizat şi directorul general al Sănătăţii, Jérôme Salomon (considerat numărul 2 în ierarhia Sănătăţii dinn Franţa), pe Linkedin (anunţul integral mai jos).

“Tratamentul unei febre greu de suportat sau a durerilor asociate cu Covid-19 sau cu orice altă viroză respiratorie se bazează pe paracetamol, fără a depăşi doza de 60 mg/kg/zi şi de 3 g pe zi (pentru adulţi, n.r.)”, a completat Jérôme Salomon, solicitând populaţiei să evite automedicaţia.

Totuşi, autorităţile franceze recomandă în continuare administrarea AINS în anumite patologii cronice.

DEZMINŢIRI ÎN GERMANIA

UPDATE: Tot sâmbătă, autorităţile germane au transmis o informaţie contrară, precizând că nu există vreo dovadă că ar exista o asociere între administrarea de ibuprofen sau de alte medicamente antiinflamatoare şi forme mai severe ale Covid-19.

Reacţia se referă însă la alte informaţii, transmise pe WhattsApp în Germania şi Austria, care fac referire la un presupus studiu realizat la o clinică din Viena cu privire la utilizarea ibuprofenului şi la o legătură cu intensificarea simptomelor Covid-19.

Atât Ministerul Sănătăţii din Germania, cât şi clinica MedUni din Viena au dezminţit informaţia, precizând că nu a existat niciun studiu de acest fel (dezminţirea mai jos).

Oficial, experţii din Germania nu consideră că ar exista o asociere între administrarea de ibuprofen sau alte medicamente inflamatoare şi forme mai severe ale Covid-19, însă unii consideră că aceste antiinflamatoare nici nu au efecte pozitive în cazul infecţiei cu coronavirus.

"Ibuprofenul inhibă coagularea sângelui, acesta ar fi un posibil indiciu. Nu este cazul paracetamolului", a declarat virologul  Jonas Schmidt-Chanasit de la Institutul de Medicină Tropicală Bernhard Nocht, citat de Berliner Morgenpost.

Informaţiile transmise în Franţa şi cele din Germania nu par să aibă legătură între ele, chiar dacă se referă la acelaşi subiect. Mai precis, autorităţile din Franţa au transmis o alertă pe baza observaţiilor clinice ale medicilor care tratează pacienţi cu forme sevede de Covid-19, în timp ce autorităţile germane au reacţionat la o informaţie falsă despre un studiu inexistent care ar fi fost realizat de o clinică din Viena.

EXPLICAŢII ÎN FRANŢA

Observaţiile clinice ale medicilor indică administrarea de doze masive de AINS la pacienţi tineri şi fără comorbidităţi care au forme grave de Covid-19, menţionează publicaţia Le Figaro.

Explicaţia: medicamentele din categoria AINS sunt frecvent folosite în automedicaţie în Franţa şi în cele mai multe ţări europene.

Medicamentele AINS sunt considerate eficiente pentru tratarea febrei şi durerilor, însă pot deveni periculoase într-un context infecţios.

Motivul: inflamaţia este o reacţie normală a organismului în caz de infecţie şi un semnal de alarmă. Atenuând răspunsul sistemului imunitar, administrarea de antiinflamatoare poate, astfel, nu doar să limiteze reacţia organismului la intrarea patogenilor, ci şi să întârzie diagnosticul şi începerea tratamentului.

Un proces similar a fost detectat şi în cazul cortizonului, antiinflamator care nu face parte din categoria AINS.

viewscnt