Un congresman din Statele Unite a declanşat o investigaţie privind practicile de stabilire a preţurilor medicamentelor de către companiile farmaceutice, la mai puţin de o săptămână după ce membri ai Partidului Democrat au propus un pachet de proiecte legislative menite să reducă preţurile.
Congresmanul Elijah Cummings, preşedinte al unei comisii din Congresul SUA, a trimis scrisori oficiale către 12 companii farmaceutice active pe piaţa SUA, în care sunt solicitate informaţii privind creşterile de preţuri decise în acest an, investiţiile în cercetare-dezvoltare şi strategiile companiilor pentru a-şi menţine cota de piaţă, relatează Reuters.
Scrisorile au fost trimise către companiile AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Celgene, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Mallinckrodt, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Sanofi şi Teva Pharmaceutical.
Scrisorile solicită mai ales informaţii despre cele mai scumpe medicamente compensate de Medicare, un program guvernamental de asigurare de sănătate pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilităţi, şi despre cele mai mari creşteri de preţuri înregistrate la medicamente în ultimii cinci ani.
Printre acestea se numără medicamentul Humira al AbbVie, considerat cel mai bine vândut medicament din lume, medicamentul Imbruvica al Johnson & Johnson şi mai multe tratamente pentru diabet.
Investigaţia vine în contextul în care preţurile a peste 250 de medicamente au fost majorate de la începutul acestui an pe piaţa americană, după o perioadă de îngheţare a preţurilor, în 2018, ca urmare a presiunilor preşedintelui Donald Trump.
Elijah Cummings şi senatorul Bernie Sanders au propus săptămâna trecută trei proiecte legislative care vizează scăderea preţurilor medicamentelor pe piaţa din SUA, cea mai mare piaţă farmaceutică din lume.
Proiectele prevăd stabilirea unor plafoane în funcţie de nivelul median al preţurilor medicamentelor înregistrate în cinci state de referinţă: Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Japonia.
În statele menţionate, preţurile medicamentelor sunt sensibil mai mici decât în SUA ca urmare a reglementării preţurilor.
În plus, proiectele legislative includ o prevedere care ar permite cetăţenilor SUA să cumpere medicamente din Canada sau din alte state.