Anestezia epidurală nu are legătură cu autismul la copii

Anestezia epidurală nu are legătură cu autismul la copii
octombrie 16 09:00 2021 Timp citire articol: 2 minut(e)

Femeile însărcinate care primesc o anestezie epidurală pentru a scăpa de dureri în timpul travaliului nu au mai multe șanse decât celelalte gravide să aibă copii cu autism, este concluzia a două noi studii.

Cercetările anterioare au sugerat că acest tip de anestezie ar putea crește riscul de autism la descendenți, dar cele două noi studii – unul efectuat în Danemarca, celălalt în Canada – infirmă acest lucru.

,,Părinții pot fi liniștiți că nu există nicio legătură între utilizarea anesteziilor epidurale și tulburarea spectrului autist la copii și, pe baza dovezilor actuale, riscul tulburării spectrului autist nu trebuie luat în considerare în decizia privind utilizarea sau nu a anesteziei epidurale în timpul travaliului”, a spus dr. Cynthia Wong, președinta departamentului de anestezie al Universității din Iowa.

Autismul afectează aproximativ unul din 54 de copii din Statele Unite, potrivit Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Un studiu a analizat riscul de autism la aproape 480.000 de copii danezi, 19% proveneau din mame care au avut o epidurală în timpul travaliului. Nu a existat nicio legătură între epidurale și riscul de autism la copii, după aproximativ șapte ani de urmărire, a fost concluzia cercetătorilor.

„Anestezia epidurala în travaliu nu provoacă autism la copii. Epidurala în timpul travaliului este, în general, considerată sigură și mai eficientă decât alte metode de ameliorare a durerii în timpul travaliului și nașterii”, a declarat Dr. Anders Mikkelsen, cercetător la Copenhagen University Hospital – Rigshospitalet, co-autorul studiului.

Riscurile pentru dezvoltarea autismului sunt genetice și de mediu, e de părere Pamela Feliciano, director științific al SPARKforAutism.org.

„Acest studiu, realizat la jumătate de milion de copii născuți de peste un deceniu, arată că epiduralele nu sunt în mod clar asociate cu un risc crescut de autism”, a spus Feliciano, care nu are legături cu cercetarea.

Într-un al doilea studiu, femeile din Columbia Britanică, Canada, care au suferit o anestezie epidurală în timpul travaliului au arătat o mică creștere a riscului de a avea un copil cu autism, dar autorii au subliniat că nu au putut controla pe deplin toți ceilalți factori care pot crește șansele ca un copil să dezvolte autism. Acestea au inclus antecedente de hipertensiune arterială, travalii mai lungi, probabilitate mai mare de travaliu indusă, utilizarea antibioticelor și șanse mai mari ca bebelușul să petreacă în unitatea de terapie intensivă neonatală. Când oamenii de știință s-au uitat la mame care au avut doi sau mai mulți bebeluși în timpul perioadei de studiu și au comparat fiecare dintre travalii și nașterile, acest risc a dispărut.

„Aceasta este o constatare liniștitoare care sugerează lipsa unei asociații importante între utilizarea anesteziei epidurale în timpul travaliului și nașterii și tulburarea spectrului autist”, a declarat, Gillian Hanley, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea British Columbia din Vancouver, co-autorul studiului.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu