ANMCS a acreditat încă 16 spitale din România, din care doar 4 în categoria a II-a

ANMCS a acreditat încă 16 spitale din România, din care doar 4 în categoria a II-a

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a acreditat încă 16 spitale cu paturi publice şi private în 12 iunie, însă doar patru unităţi au fost încadrate în categoria a II-a de acreditare, cu recomandări. Două spitale evaluate de ANMCS nu au primit acreditare. 

Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.

Astfel,  potrivit unui ordin al preşedintelui ANMCS publicat marţi în Monitorul Oficial, din cele 16 unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare, doar patru au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): Centrul de Îngrijiri Paliative “Dr. Carl Wolf” din Sibiu, Spitalul “Providenţa” din Iaşi, Mecclinic SRL Dolj şi Top Med Bunavestire SRL Dolj.

Cele patru spitale au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani. Cel mai mare punctaj în urma evaluării a fost primit de Centrul de Îngrijiri Paliative “Dr. Carl Wolf” – 90,38%.

Din celelalte 12 spitale,  două au fost încadrate în categoria a III-a, cu rezerve (Spitalul Municipal Dej şi Spital Penitenciar Poarta Albă), două în categoria a IV-a, cu încredere redusă (Spitalul de Psihiatrie Titan Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş), iar şase în categoria a V-a (Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Gastromond SRL Constanţa şi Urodiamed SRL Dolj).

Două unităţi medicale din România au fost încadrate în categoria a VI-a în urma evalurii de către ANMCS, rămânând neacreditate: Spitalul Municipal Vulcan şi Cordismed SRL Timiş.

Recent, patru spitale din România, din care două publice şi două private, au fost încadrate în categorii superioare de acreditare în urma remedierii unor neconformităţi.

Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie Medicală Specifică şi Recuperare pentru Copii şi Tineri “Cristian Şerban” din judeţul Timiş, Euromedica Hospital din Baia Mare şi Top Med Bunavestire din Craiova, care iniţial erau încadrate în categoria a V-a, au primit dreptul de a intra în categoria a II-a (acreditat cu recomandări) după progresele înregistrate.

Acreditarea unităţilor sanitare este procesul de validare a conformităţii caracteristicilor serviciilor de sănătate furnizate de unităţile sanitare din România cu standarde de acreditare adoptate de către ANMCS în condiţiile legii.

Unităţile sanitare sunt clasate pe categorii de acreditare pentru a conferi încredere în competenţa tehnico-profesională şi organizatorică a acestora. Acreditarea este un proces de evaluare externă, imparţial şi independent, realizat de persoane special pregătite pentru acest demers.

Scopul acreditării este acela de a asigura condiţii de siguranţă pacientului, personalului şi mediului. Serviciile de sănătate oferite trebuie să răspundă nevoilor colectivităţilor deservite. De asemenea, preluarea pacienţilor de către unităţile sanitare trebuie să se facă în limita competenţelor şi a resurselor acestora.

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

viewscnt