Anticorpi produşi în laborator ar putea vindeca persoanele infectate cu febra galbenă

Anticorpi produşi în laborator ar putea vindeca persoanele infectate cu febra galbenă

Până la jumătate dintre persoanele care se îmbolnăvesc de febră galbenă severă mor din cauza virusului, care provoacă simptome asemănătoare gripei şi care poate duce la icter şi insuficienţă de organe în cazurile mai grave. În fiecare an, virusul infectează aproximativ 200.000 de persoane - provocând moartea a aproximativ 30.000 de persoane în întreaga lume.

Un nou studiu realizat de Oregon Health & Science University (OHSU) arată că anticorpii produşi în laborator ar putea vindeca persoanele infectate cu febra galbenă (yellow fever), un virus pentru care în prezent nu există tratament.

Răspunsul imunitar natural la agenţii patogeni invadatori implică, în mod normal, producerea unor proteine protectoare numite anticorpi.

Un studiu publicat joi, în Science Translational Medicine sugerează că o singură perfuzie de anticorpi monoclonali poate întări lupta organismului împotriva febrei galbene.

În cadrul studiului, virusul febrei galbene a fost nedetectabil la toate animalele care au primit perfuzii de anticorpi monoclonali după ce au fost expuse la virus.

„Doi anticorpi monoclonali pe care i-am evaluat au eliminat complet toate semnele de infecţie de la animalele studiate", a declarat autorul corespondent al studiului, Ben Burwitz, profesor asociat la Institutul de vaccinuri şi terapie genică de la OHSU.

Oamenii de ştiinţă intenţionează să utilizeze aceste rezultate pentru un viitor studiu clinic pe oameni, şi pentru a dezvolta tratamentul.

„Bolile tropicale, precum febra galbenă, dengue şi Zika, sunt adesea neglijate în dezvoltarea farmaceutică tradiţională, dar sperăm că tehnologia cu anticorpi monoclonali va schimba acest lucru", a declarat David Watkins, doctor în ştiinţe, coautor principal al studiului şi profesor de patologie la universitatea George Washington şi director executiv al facilităţii de cercetare în biotehnologie, Mabloc.

După ce au demonstrat eficacitatea anticorpilor monoclonali într-un model de primate care imită boala umană severă, cercetătorii speră să avanseze acest lucru în testele clinice şi să fim gata să, pentru a implementa tratamente pentru viitoarele focare de febră galbenă.

Febra galbenă, din ce în ce mai frecventă

În prezent, cele mai multe cazuri apar în zonele tropicale şi subtropicale din Africa şi America de Sud, dar se aşteaptă ca schimbările climatice globale să crească aria de răspândire a ţânţarilor care răspândesc virusul. Se preconizează că numai în Africa numărul deceselor va creşte cu 25% până în anul 2050.

Boala poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin foarte eficient, care este disponibil încă din anii 1930.

Deşi vaccinul este sigur pentru marea majoritate a oamenilor, fiind un vaccin cu virus viu, care utilizează o formă slăbită a virusului, face ca un procent foarte mic de beneficiari să aibă o reacţie adversă care a fost fatală în cazuri rare.

Astfel, ezitarea în faţa vaccinării îi lasă pe unii indivizi vulnerabili la infecţie.

De acest tratament ar putea beneficia atât persoanele nevaccinate care se îmbolnăvesc, cât şi acele foarte puţine persoane care suferă o reacţie legată de vaccin.

Când a început să studieze potenţialele tratamente împotriva febrei galbene, echipa de cercetare a luat în considerare iniţial 37 de anticorpi clonaţi de la persoane care au fost vaccinate împotriva febrei galbene.

Apoi, echipa şi-a restrâns atenţia la doi anticorpi monoclonali capabili să controleze variantele virusului care au fost implicate în focarele recente de febră galbenă.

Echipa a fabricat aceşti doi anticorpi monoclonali în laborator şi a studiat câtă protecţie ar putea oferi aceştia împotriva virusului febrei galbene la două specii de animale: maimuţe rhesus macaque şi hamsteri.

După ce animalele au fost expuse la virus, fiecare specie a fost împărţită în trei grupuri: un grup care a primit primul anticorp, un altul care a primit al doilea anticorp şi un al treilea care nu a primit niciunul dintre anticorpi.

Virusul nu a putut fi detectat în probele de sânge ale niciunuia dintre animalele - opt macaci rhesus şi 20 de hamsteri - care au primit oricare dintre anticorpii monoclonali.

Toate animalele din grupul de control au dezvoltat o boală severă. În timp ce un hamster tratat a murit dintr-o cauză necunoscută, acesta nu a prezentat semne de infecţie cu febră galbenă şi nici nu a avut semne de reacţie adversă la anticorpul monoclonal.

De asemenea, ambii anticorpi monoclonali candidaţi au părut a fi siguri.

Niciunul dintre animalele care au primit vreunul dintre tratamentele experimentale nu a prezentat disfuncţii hepatice, un semn revelator al infecţiei severe cu febră galbenă şi al bolii asociate cu vaccinul împotriva febrei galbene.

Cercetarea este un efort comun de colaborare al oamenilor de ştiinţă de la OHSU, universitatea George Washington, compania de biotehnologie Mabloc, LLC şi alte organizaţii.

viewscnt