Un grup de cercetători americani a lansat un apel pentru amânarea administrării dozei de rapel a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech, din motive de sănătate publică, pentru a accelera imunizarea populaţiei.
Astfel, cercetătorii Danuta Skowronski şi Gaston De Serres au analizat datele transmise de compania Pfizer autorităţii de reglementare americane în domeniul alimentelor şi medicamentelor (FDA) şi au descoperit că vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este eficace în proporţie de 92,6% după prima doză.
Datele sunt similare şi în privinţa vaccinului Moderna, cu o rată de eficacitate de 92,1% după prima doză, arată cei doi cercetători, într-o scrisoare publicată de New England Journal of Medicine.
Chiar dacă durata protecţiei după administrarea unei singure doze de vaccin nu este cunoscută încă, beneficiul pe termen scurt al administrării celei de-a doua doze într-un interval de 3-4 săptămâni, recomandat de producătorii Pfizer şi Moderna, ar fi limitat, susţin cercetătorii menţionaţi.
"Ţinând cont de penuria actuală de vaccinuri, damânarea celei de-a doua doze reprezintă o chestiune dce securitate naţionale care, dacă va fi ignorată, va însemna mii de internări în spital şi de decese asociate Covid-19 doar în această iarnă în Statele Unite", afirmă cercetătorii, citaţi de Reuters.
Compania Pfizer a reacţionat la apelul lansat de cercetători, precizând că un regim alternativ de dozare a vaccinului nu a fost evaluat şi că o decizie de acest fel aparţine autorităţilor de reglementare.
Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, doza de rapel este recomandată după 3 săptămâni, iar pentru vaccinul Moderna după 4 săptămâni. În cazul celui de-al treilea vacccin împotriva Covid-19 autorizat în Uniunea Europeană, dezvoltat de AstraZeneca, rapelul este recomandat după 8 săptămâni.