Apel pentru asigurarea medicamentelor cu clorochină pentru pacienții cu lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze

Apel pentru asigurarea medicamentelor cu clorochină pentru pacienții cu lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze
aprilie 05 12:03 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Șeful comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, a făcut un apel la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să asigure acces la tratamentul cu clorochină și hidroxiclorochină pacienților cu lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze, în condițiile în care medicamentele menționate sunt folosite acum și pentru pacienții cu Covid-19. 

“Acești pacienți nu mai au acces la aceste medicamente, nicio farmacie comunitară nu mai deține acest produs. În lipsa tratamentului, pacienții cu lupus, de exemplu, pot ajunge la insuficiență multiorgan, punându-le viața în pericol”, a menționat Florin Buicu, într-o postare pe Facebook.

Recent, compania de stat Unifarm a primit o donație de medicamente pentru spitale și pentru pacienții cu Covid-19, însă nu și pentru pacienții cu lupus sau alte boli cronice.

“Fac un apel la Ministerul Sănătății/CNAS să asigure la nivelul fiecărui județ măcar o farmacie care să pună la dispoziția acestor bolnavi medicamentele necesare supraviețuirii. Obligația de serviciu public prevăzută de legea sănătății are această prevedere. Datele cu pacienții pot fi obținute de la CNAS, care are baza de date cu acești bolnaviȚ, a menționat președintele comisiei de Sănătate.

El solicită și emiterea unei comenzi din partea Ministerului Sănătății sau CNAS către producătorii români de medicamente, care pot asigura necesarul de hidroxiclorochină al României pentru o perioadă de cel puțin un an, astfel încât saă existe o continuitate a aprovizionării atât pentru pacienții cu Covid-19, cât și pentru pacienții al căror protocol terapeutic cuprinde acest produs.

Clorochina și hidroxiclorochina sunt autorizate pentru tratamentul malariei și al anumitor boli autoimune, însă în prezent constituie obiect de cercetare la nivel mondial ca urmare a potențialului terapeutic al acestora în tratarea infecției cu noul coronavirus.

În România, hidroxiclorochina a fost inclusă oficial în protocolul de tratament al pacienților cu Covid-19 aprobat prin ordin al ministrului Sănătății.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu