O aplicaţie digitală dezvoltată pentru telefoanele mobile inteligente poate detecta cu succes simptomele autismului la copiii mici, sugerând astfel că tehnologia ar putea deveni într-o zi un instrument de screening timpuriu ieftin şi uşor de folosit.
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Duke au creat aplicaţia pentru a evalua tiparele privirii ochiilor copiilor în timp ce urmăreau filme scurte, concepute strategic pe un iPhone sau iPad, apoi au aplicat viziunea computerizată şi învăţarea automată pentru a determina dacă aceşti copii se uită mai des la om în videoclip sau la obiecte.
„Ştim că bebeluşii care au autism acordă o atenţie diferită mediului şi nu acordă la fel de multă atenţie oamenilor. Putem urmări modelele privirii oculare la copiii mici pentru a evalua riscul de autism. Este pentru prima dată când putem oferi acest tip de evaluare folosind doar un telefon inteligent sau o tabletă. Acest studiu a servit drept dovadă a conceptului”, a declarat dr. Geraldine Dawson, Director al Centrului Duke pentru Autism şi Dezvoltarea Creierului şi co-autor principal al unui studiu apărut online în JAMA Pediatrics.
Dawson şi dr. Zhuoqing Chang, de la Departamentul de inginerie electrică şi informatică, au început să colaboreze în urmă cu câţiva ani pentru a dezvolta aplicaţia. În această ultimă versiune, cercetătorii au conceput în mod strategic filme care să le permită să evalueze preferinţa unui copil mic pentru a privi obiectele mai mult decât oamenii.
Urmărirea ochilor a fost utilizată anterior pentru a evalua tiparele privirii la persoanele cu autism, cu toate acestea, acest lucru a necesitat echipament special şi expertiză pentru a analiza tiparele privirii. Această aplicaţie, care durează mai puţin de 10 minute şi foloseşte camera frontală pentru a înregistra comportamentul copilului, necesită doar un iPhone sau iPad, făcând-o uşor accesibilă clinicilor de asistenţă primară şi utilizabilă în setările de acasă.
,,Este uimitor cât de departe am ajuns să realizăm această capacitate de a evalua privirea ochiului fără echipamente specializate, folosind un dispozitiv comun pe care mulţi îl au în buzunar", a spus Chang.
Pentru a testa dispozitivul, cercetătorii au inclus 993 de copii cu vârste cuprinse între 16 şi 38 de luni; vârsta medie a fost de 21 de luni, moment în care tulburarea spectrului autist (TSA) este adesea identificată. Patruzeci dintre copiii mici au fost diagnosticaţi cu TSA utilizând metode de diagnostic standard de aur.
,,Sperăm că această tehnologie va oferi în cele din urmă un acces mai mare la screeningul autismului, care este un prim pas esenţial pentru intervenţie. Obiectivul nostru pe termen lung este să avem o aplicaţie bine validată, uşor de utilizat, pe care furnizorii şi îngrijitorii să o poată descărca şi utiliza, fie într-o clinică obişnuită, fie la domiciliu", a spus Dawson. „Avem paşi suplimentari de parcurs, dar acest studiu sugerează că s-ar putea ca într-o zi să fie posibil”, a precizat cercetătorul.
Studii suplimentare cu sugari de până la 6 luni investighează dacă evaluarea bazată pe aplicaţie ar putea identifica diferenţele la copiii care sunt diagnosticaţi ulterior cu autism şi tulburări de neurodezvoltare în primul an de viaţă.