Aplicație prin care pacienții pot semnala dacă nu le sunt respectate drepturile, lansată de CNAS

Aplicație prin care pacienții pot semnala dacă nu le sunt respectate drepturile, lansată de CNAS
aprilie 28 13:48 2021 Timp citire articol: 2 minut(e)

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va lansa o aplicație prin care pacienții din România vor putea semnala atunci când consideră că nu le sunt respectate drepturile.

Anunțul a fost făcut miercuri de președintele CNAS, Adrian Gheorghe, în cadrul unei conferințe de presă, în care a vorbit despre măsurile necesare pentru un parteneriat corect cu pacienții și cu furnizorii de servicii medicale.

Astfel, CNAS va lansa în curând o aplicație prin intermediul căreia pacienții pot semnala situațiile în care, atunci când solicită furnizarea de servicii medicale, nu le sunt respectate drepturile.

“Am sesizat o aplicare neuniformă a reglementărilor din sistem, care afectează uneori accesul pacienților la servicii medicale. Încurajăm pacienții să ne semnaleze problemele pe care le întâmpină, pentru a le putea remedia”, a afirmat Adrian Gheorghe.

“Scopul nu este de a găsi vinovați, ci de a îndrepta erorile din sistem care pot afecta pacienții”, a completat președintele CNAS.

Instituția urmează să centralizeze săptămânal petițiile și solicitările de informații primite la casele de asigurări de sănătate.

Șeful CNAS a vorbit și despre proiectul  pachetelor de servicii și a contractului-cadru, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale pentru perioada 2021-2022 și care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.

“Propunerile din aceste proiecte de acte normative au ca principal scop creșterea ponderii serviciilor medicale de prevenție și reprezintă primii pași în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și reducerea internărilor nejustificate pentru cazurile medicale care ar putea fi tratate în condiții de siguranță și în ambulatoriu sau de către medicii de familie”, a precizat Adrian Gheorghe.

În 6 mai, CNAS va organiza concursuri pentru posturile de director general din aproape toate casele de asigurări județene de sănătate din țară.

Concursul este organizat de CNAS în temeiul Legii nr.95/2006 și al ordinului președintelui CNAS nr. 973/2020.

Posturile scoase la concurs sunt cele de director general al caselor de asigurări de sănătate din județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea – 39 din 41 de județe, cât are România.

De asemenea, sunt scoase la concurs posturile de director general al casei de asigurări de sănătate a municipiului București (CASMB) și al CASAOPSNAJ.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu