Mai aproape de o soluție care să protejeze împotriva HIV

Mai aproape de o soluție care să protejeze împotriva HIV
iulie 06 14:05 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 5 minut(e)

Cercetările efectuate pe animale indică o nouă modalitate de prevenire a infecției cu virusul imunodeficientei umane (HIV): un implant reîncărcabil care furnizează în mod continuu medicamente antiretrovirale timp de până la 20 de luni.

Antiretroviralele sunt piatra de temelie a PrEP, un protocol de prevenire a infecției HIV care există din 2010.

O nouă abordare, care a fost testată pe maimuțe macac rhesus, promite o modalitate și mai simplă de administrare a medicamentelor.

Scopul este de a face PrEP mai ușor de utilizat pentru pacienții care au dificultăți în a respecta un program de administrare a pilulelor sau de injectare.

„Atunci când este administrată conform prescripției, PrEP poate reduce riscurile de infectare cu HIV”, a declarat autorul studiului, Alessandro Grattoni, președinte al departamentului de nanomedicină de la Institutul de Cercetare Houston Methodist.

Problema cu metodele existente, a explicat Grattoni, este că mulți pacienți ratează sau pur și simplu uită să își ia medicamentele conform programului.

„A uita să iei pastilele orale sau injecțiile reduce eficacitatea PrEP și, astfel, crește șansele de a contracta HIV”, a precizat el.

În plus, nu există nicio modalitate de a anula o injecție PrEP în cazul în care un pacient are o reacție neplăcută, a adăugat Grattoni.

Implantul, a explicat el, abordează astfel de preocupări, iar până în prezent testele efectuate pe maimuțe sugerează că abordarea este sigură și pe deplin protectoare. Cu toate acestea, cercetările pe animale nu se confirmă întotdeauna la oameni.

În prezent, există doar două metode de administrare a PrEP: pastile administrate oral sau injecția.

Aprobată pentru prima dată în 2012, PrEP cu administrare orală constă dintr-o singură tabletă compusă dintr-o combinație de două medicamente antiretrovirale.

Unul dintre ele este vândut sub denumirea comercială Truvada și conține FTC și TDF (emtricitabină și tenofovir disoproxil fumarat).

Începând cu 2016, a fost introdusă o a doua opțiune numită Descovy. Aceasta conține FTC și TAF (tenofovir alafenamidă).

Atunci când este administrată zilnic, PrEP orală reduce riscul de contractare a virusului HIV în urma sexului sau a consumului de droguri injectabile cu 99% și, respectiv, 74%.

Utilizarea o singură dată pe zi este singura metodă orală din Statele Unite aprobată în prezent de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), deși a fost dezvoltat un protocol „la cerere”, off-label, pentru pacienții care preferă să ia comprimatele PrEP doar înainte și imediat după ce se angajează într-un comportament sexual riscant.

Metoda injectabilă, numită Apretude, a fost aprobată pentru prima dată de FDA în 2021. Destinată pacienților care fie au o reacție proastă la PrEP orală, fie au probleme în a respecta un regim de pilule o dată pe zi, injecția conține antiretroviralul cabotegravir.

PrEP injectabil este administrat pentru prima dată prin două injecții, făcute la o lună distanță una de alta, iar apoi o dată la două luni începând de atunci.

Studiile sugerează că injecția este puțin mai eficientă în prevenirea infecției cu HIV decât pilulele.

Echipa lui Grattoni și-a propus să testeze administrarea PrEP prin intermediul unor implanturi de titan de calitate medicală, plasate chiar sub piele.

Implanturile sunt concepute pentru a fi sigure atât împotriva scurgerilor, cât și a rupturilor și au spațiu pentru aproximativ 0,57 mililitri de un medicament antiviral experimental numit islatravir (ISL).

Testele au implicat inițial doar patru macaci rhesus masculi, pe o perioadă de 20 de luni.

Așa cum era prevăzut, medicamentul ISL a „difuzat” cu succes prin implant și în fluxul sanguin al fiecărui animal.

Echipa a concluzionat că, pe tot parcursul studiului, concentrațiile de ISL în sângele circulant au corespuns nivelurilor de protecție dorite, care ar fi fost observate dacă maimuțele ar fi primit ISL prin intermediul unei pastile săptămânale.

Cercetătorii au efectuat apoi teste de expunere rectală și vaginală la virusul HIV la maimuțe, la care au participat șase maimuțe dotate cu implanturi și 12 maimuțe care nu au fost dotate.

Echipa a stabilit mai întâi că, în doar o zi, toate maimuțele care au primit implanturi au acumulat niveluri protectoare de ISL circulant.

Testele ulterioare au arătat că toate maimuțele cu implanturi păreau să fie complet protejate împotriva expunerii la HIV atât prin rect cât și prin vagin, fără probleme de siguranță sau toleranță.

Având în vedere că cercetările anterioare sugeraseră că implantul ar funcționa, „am fost mai mult încântați decât surprinși de rezultatele noastre”, a precizat Grattoni.

„Următorii pași sunt de a determina care este cea mai mică doză necesară pentru o protecție continuă și dacă implantul este eficient împotriva diferitelor căi de infectare cu HIV, [atât] sexuală, cât și a consumatorilor de droguri injectabile”, a spus el.

Echipa se pregătește acum pentru un studiu pe oameni, „și sperăm să se efectueze teste clinice în termen de trei ani. Dacă totul merge bine cu testele pe oameni, credem că implantul ar putea fi disponibil în termen de cinci ani”.

Descoperirile au fost publicate săptămâna trecută, în revista Science Translational Medicine.

Dr. Michael Horberg este director de HIV/SIDA și boli cu transmitere sexuală în cadrul Kaiser Permanente și al Institutului de gestionare a îngrijirilor din Rockville, Md.

Deși nu a făcut parte din echipa de cercetare a implantului, Horberg a declarat că descoperirea „este promițătoare”.

„Am mai văzut acest tip de abordare în cazul contracepției…”, a precizat el. „Cred că are un mare potențial aici. Dar întotdeauna, prevenția funcționează doar dacă este luată și doar pentru că a avut succes la animale, nu înseamnă că va fi și la oameni.

„Și, ca toate implanturile”, a avertizat Horberg, „trebuie să fie reumplute la un moment dat. Și asta presupune ca pacienții și furnizorii să își amintească să facă asta la timp”.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu