Artele ar putea prelungi viața

Artele ar putea prelungi viața
ianuarie 01 12:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Vizitele la muzeu, la teatru, activitățile culturale în general contribuie la creșterea ratei de supraviețuire. Un studiu recent, derulat la peste 6.700 de adulți, a reliefat că artele ar putea prelungi viața. Oamenii care, la început, și-au dedicat timp activităților culturale cel puțin la fiecare câteva luni au avut șanse mai mici de a muri cu 31% în perioada de studiu, față de cei care nu au făcut-o niciodată. Cei care au avut activități culturale au avut o rată de supraviețuire semnificativ mai bună în următorii 14 ani.

,,Rezultatele nu dovedesc că artele îți vor prelungi viața. Însă adaugă dovezi că angajarea în domeniul artelor poate ajuta la promovarea sănătății, iar implicarea artelor „receptive” poate da bunăstare fizică, mentală și emoțională”, a spus Daisy Fancourt, profesor asociat la University College London, din Regatul Unit, cercetătorul principal al studiului.

Mersul la muzeu este mult mai benefic decât timpul sedentar pe canapea. A fi cufundat în muzică, artă, dans sau teatru poate oferi, de asemenea, stimulare mentală, un balsam pentru stres sau depresie și o șansă de socializare.

„Participarea la arte nu ar trebui să fie ceva ce faci când totul altceva este în regulă în viața ta. Ar trebui să fie ceva ce faci ca parte a vieții de zi cu zi. Cu cât este mai bogată tapiseria vieții, cu atât ești mai capabil să supraviețuiești și să prosperi”, a declarat dr. Nicola Gill, de la Health Education England, potrivit siteului Medicine.net.

Rezultatele studiului: cea mai scăzută rată de deces la cei care au mers la evenimente artistice

Concluzia oamenilor de știință s-a bazat pe cercetarea a 6.710 adulți  din U.K, care aveau, în medie, 66 de ani la început. Peste 3.000 au spus că au participat la evenimente artistice rareori (o dată sau de două ori pe an), în timp ce 1.900 au făcut acest lucru frecvent (cel puțin la fiecare câteva luni).

În următorii 14 ani, ambele grupuri au avut o rată a decesului mai mică în comparație cu persoanele care nu au fost implicate în artă. În grupul care a participat frecvent la activități culturale, rata de deces a fost de 47%, față de 27% în grupul care și-a făcut timp pentru arte o dată sau de două ori pe an.

Cea mai mică rată a decesului a fost observată în rândul persoanelor care au participat frecvent la evenimente artistice – sub 19%, au arătat rezultatele.

Adulții mai în vârstă, care sunt mai sănătoși și mai bogați pot vedea mai ușor concerte, piese de teatru și expoziții de artă, veți spune. Da, este adevărat, au observant și cercetătorii, care însă nu au luat în calcul factorii care țin de bogăția oamenilor, nivelul de educație, starea civilă și dacă locuiau în mediul urban sau rural. Ce au observat ei în plus a fost că iubitorii de artă tindeau să obțină un scor mai mare la testele de memorie și gândire, aveau mai puține dizabilități și erau mai activi fizic și social în general.

Aceste diferențe au explicat doar o parte a legăturii arte-longevitate. Cert este că descoperirea oamenilor de știință arată cât de important este să-ți umpli viața cu activități semnificative.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu