Scrisoare deschisă a Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Sute de mii de pacienţi riscă să fie afectaţi de dispariţia celor 71 de medicamente de la începutul lunii noiembrie

Scrisoare deschisă a Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Sute de mii de pacienţi riscă să fie afectaţi de dispariţia celor 71 de medicamente de la începutul lunii noiembrie

Sute de mii de pacienţi şi familiile lor riscă să fie afectaţi de dispariţia celor 71 de medicamente, din care 18 fără alternativă terapeutică, de la începutul lunii noiembrie, atrage atenţia Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), într-o scrisoare deschisă semnată de preşedintele asociaţiei, Vasile Barbu.

“În ultimele 10 zile am tras repetate semnale de alarmă către Ministerul Sănătăţii printr-un Apel Public care semnalează pericolului retragerii a 71 de medicamente din farmaciile din România la începutul lunii noiembrie, dintre care 18 fără alternativă terapeutică”, menţionează asociaţia.

ANPP avertizează că, deşi mai sunt doar 2 zile până la 1 noiembrie, nu se cunosc nici acum soluţiile găsite de Ministerul Sănătăţii pentru ieşirea din această criză.

“În lipsa unei intervenţii urgente şi decisive Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor îşi pune întrebarea legitimă ce vor face aceste câteva sute de mii de pacienţi şi familiile lor începând cu 2 noiembrie? Ce vor face medicii lor când, într-un timp foarte scurt, vor trebui să schimbe tratamentul tuturor acestor pacienţi?” menţionează asociaţia.

ANPP a transmis o scrisoare deschisă celor mai importanţi factori de decizie din domeniul sănătăţii publice din România.

„Atragem atenţia asupra crizei iminente, pentru sute de mii de pacienţi şi familiile lor, provocate de dispariţia de la 1 noiembrie a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au alternativă terapeutică şi nevoia urgentă de a găsi şi pune în aplicare soluţii de rezolvare a acesteia”, mai arată asociaţia.

Miercuri, Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a avertizat că există riscul iminent de declanşare a unei noi crize a medicamentelor în România, în condiţiile în care 71 de medicamente riscă să dispară din farmacii din 2 noiembrie.

Asociaţia a făcut un apel public către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a promova măsurile necesare pentru menţinerea în farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de dispariţie, multe dintre ele fără alternativă terapeutică.

Anunţul ARPIM contrazice datele prezentate până acum de Ministerul Sănătăţii, care a susţinut că a găsit soluţii în cazul celor 128 de medicamente pentru care preţurile expiră între 2 şi 6 noiembrie.

Astfel, ministerul susţinea că pentru 58 dintre acestea a fost acceptat preţul de către companiile farmaceutice şi că va posta ordinul de preţ în transparenţă decizională în cursul acestei săptămâni. Totuşi, proiectul de ordin publicat joi cuprinde doar 57 de poziţii.

Pentru alte 52 de molecule, ministerul menţiona că au fost identificate echivalente terapeutice de către ANMDMR şi comisiile de specialitate.

“Pentru cele 18 molecule la care nu s-a acceptat preţul şi nu s-a confirmat nici existenţa echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România”, a precizat ministerul.

viewscnt