Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice cere guvernului să ia cât mai repede o decizie pentru reducerea taxei clawback la medicamentele ieftine

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice cere guvernului să ia cât mai repede o decizie pentru reducerea taxei clawback la medicamentele ieftine

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat luni guvernului să ia cât mai repede o decizie pentru scăderea taxei clawback la medicamentele ieftine,  pentru a evita dispariţia a mii de medicamente de pe piaţă şi închiderea unor linii de producţie din ţară în 2019.

Asociaţia acuză autorităţile de dezinteres faţă de aplicarea diferenţiată a taxei clawback pentru medicamentele ieftine, atitudine ce ar pune în pericol soarta a milioane de pacienţi români care folosesc medicamente ieftine.

Asociaţia a înaintat deja o propunere în vederea reducerii taxei clawback pentru medicamentele ieftine din trimestrul al IV-lea din acest an, validată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"APMGR a înaintat Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice mai multe soluţii viabile pentru a asigura accesul pacienţilor la aceste medicamente generice de o importanţă strategică în terapiile pe care le urmează, în primul rând prin introducerea metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback, în funcţie de preţul de referinţă generic", a declarat preşedintele APMGR, Adrian Grecu, citat în comunicatul asociaţiei.

Măsura propusă ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,6%, faţă de nivelul de 27,5% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei.

Anunţul APMGR vine la puţin timp după unul similar transmis de către Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care a menţionat săptămâna trecută că taxa clawback face nerentabilă producţia de medicamente ieftine în România şi are un impact negativ asupra fabricilor de medicamente din ţară, care au oprit numeroase proiecte de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare.

PRIMER a solicitat din nou ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să dialogheze cu producătorii de medicamente din ţară şi să se implice în soluţionarea problemelor aprovizionării cu medicamente din producţia internă.

Patronatul consideră că o creştere a bugetului pentru medicamente cu rata inflaţiei nu rezolvă problemele producătorilor români.

Anterior, ministrul Sănătăţii a declarat că o hotărâre de guvern privind majorarea sumei care va fi alocată medicamentelor ar fi urmat să fie promovată joia trecută, astfel încât taxa clawback să scadă, însă guvernul nu a adoptat nicio măsură în acest sens în şedinţa de săptămâna trecută.

Ministrul a sugerat că nu s-a luat încă o decizie privind aplicarea diferenţiată a taxei pentru medicamentele ieftine.

viewscnt