AstraZeneca ar putea produce 30 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus până în septembrie

AstraZeneca ar putea produce 30 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus până în septembrie

Grupul farmaceutic AstraZeneca s-a angajat să producă 30 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus până în septembrie, în cazul în care vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi testat în prezent într-un studiu clinic se dovedeşte sigur şi eficient şi primeşte la timp aprobările necesare de la autorităţile de reglementare. 

Vaccinul va fi disponibil în Marea Britanie, care ar putea deveni, în scenariul prezentat, prima ţară care să dispună de un mijloc de imunizare a populaţiei împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, relatează Bloomberg.

Grupul s-a angajat, de asemenea, să producă 100 de milioane de doze de vaccin până la finalul anului, în scenariul în care vaccinul se dovedeşte eficient şi este aprobat.

Vaccinul este dezvoltat de Universitatea Oxford, care a primit finanţări de la guvern. Mai mult, guvernul de la Londra a anunţat luni că va furniza universităţii încă 65,5 milioane de lire sterline (73,5 milioane euro), o sumă de 18,5 milioane de lire sterline fiind alocată către Imperial College London, care colaborează la studiul clinic.

Vaccinul este testat în prezent într-un studiu clinic de faza a II-a, fiind deja administrat unor voluntari. Universitatea Oxford intenţionează să înceapă, la mijlocul acestui an, un studiu de faza a III-a, dacă rezultatele studiului clinic actual sunt pozitive.

Marea Britanie a raportat până acum pester 34.000 de decese din cauza Covid-19 - al doilea cel mai mare bilanţ al deceselor din lume, după Statele Unite.

La nivel mondial, peste 100 de vaccinuri anti-coronavirus sunt în diverse faze de cercetare-dezvoltare, unele fiind deja testate în studii clinice.

Totuşi, experţii avertizează că nu există încă vreo garanţie că vreunul dintre aceste vaccinuri se va dovedi sigur şi eficient pentru imunizarea la scară largă a populaţiei împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Mai mult, chiar dacă un vaccin se va dovedi sigur şi eficient, producerea şi distribuirea lui la nivel mondial însemnă o provocare aproape fără precedent din punct de vedere logistic şi de producţie.

Guvernul de la Londra investeşte, de altfel, într-o nouă facilitate pentru producţia de vaccinuri, numită U.K. Vaccine Manufacturing and Innovation Center, care va fi terminată în vara anului 2021 şi va putea produce 70 de milioane de doze de vaccin în cel mult 6 luni după inaugurare.

Proiectul este realizat printr-un parteneriat între Universitatea Oxford, Imperial College London şi Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra.

Proiectul prevede şi realizarea rapidă a unei facilităţi temporare unde să fie produs cât mai repede vaccinul anti-coronavirus, în cazul în care acesta se dovedeşte eficient şi sigur.

Ambele facilităţi de producţie - atât cea temporară, cât şi cea permanentă - sunt finanţate de guvernul britanic.

viewscnt