AstraZeneca va testa vaccinul anti-Covid-19 într-un nou studiu clinic amplu

AstraZeneca va testa vaccinul anti-Covid-19 într-un nou studiu clinic amplu

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care a dezvoltat un vaccin pentru Covid-19 împreună cu Universitatea Oxford,  va testa din nou vaccinul anti-Covid-19 într-un studiu clinic amplu de faza a III-a în care va utiliza doze mai mici ale vaccinului.  

Decizia vine după ce, în studiile clinice de faza a III-a derulate deja, vaccinul a avut o rată de eficacitate diferită în funcţie de dozele folosite.

Astfel, într-una dintre variantele testate cu două doze – o jumătate de doză prima dată, apoi o doză întreagă după o lună -, rata de eficacitate a fost de 90%.

În schimb, în varianta cu două doze complete – a doua doză administrată tot la o lună după prima -, rata de eficacitate a vaccinuluia fost de doar 62%. Media eficacităţii în cele două regimuri de administrare a fost de 70%.

"Acum, că am descoperit ceea ce pare a sta la baza unei eficacităţi mai mari, trebuie să validăm acest lucru, astfel că avem nevoie de un studiu clinic suplimentar", a declarat directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, citat de Bloomberg.

Potrivit managerului, noul studiu clinic se poate derula mai repede, deoarece are nevoie de mai puţini voluntari, ţinând cont că s-a dovedit deja că rata de eficacitate a vaccinului este suficient de înaltă.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford, numit AZD1222, se numără printre cele aflate în cea mai avansată fază din lume, fiind testat începând din iulie într-un studiu clinic amplu, de faza a III-a.

Vaccinul se bazează pe un vector viral (un virus prezent la cimpanzei, inofensiv pentru oameni) şi este în curs de testare într-un studiu clinic de faza a III-a în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

AstraZeneca a început deja să producă 30 de milioane de vaccinuri anti-Covid-19 pentru guvernul britanic, care vor fi folosite doar dacă vor fi aprobate.

Compania estima că o cerere de aprobare pentru acest vaccin ar putea fi depusă până la finalul acestui an la autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor.

viewscnt