Australia este prima țară care permite prescrierea de psihedelice pacienților cu depresie sau PTSD

Australia este prima țară care permite prescrierea de psihedelice pacienților cu depresie sau PTSD
iulie 03 10:52 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Australia este acum prima țară care permite psihiatrilor să prescrie anumite substanțe psihedelice pacienților cu depresie sau cu tulburări de stres post-traumatic.

Începând de la 1 iulie, medicii australieni pot prescrie doze de MDMA, cunoscut și sub numele de ecstasy, pentru sindromul de stres post-traumatic (PTSD), potrivit  Associated Press.

Psilocibina, ingredientul psihoactiv din ciupercile psihedelice, poate fi administrată persoanelor care suferă de depresie greu de tratat.

Australia a pus cele două medicamente pe lista medicamentelor aprobate de către Administrația pentru Produse Terapeutice.

Oamenii de știință din această țară au fost surprinși de această măsură, care a fost anunțată în februarie, și  a intrat în vigoare la 1 iulie.

Unul dintre aceștia a declarat că măsura plasează Australia „în fruntea cercetării în acest domeniu”.

Chris Langmead, director adjunct al Centrului de descoperire a neuromedicamentelor din cadrul Institutului de științe farmaceutice Monash, a declarat că în ultimii 50 de ani au existat foarte puține progrese în ceea ce privește tratamentul problemelor persistente de sănătate mintală.

Acceptarea culturală tot mai mare a determinat două state americane să aprobe măsuri pentru utilizarea acestor substanțe drept medicamente: Oregon a fost primul care a legalizat utilizarea psilocibinei pentru adulți, iar alegătorii din Colorado au dezincriminat psilocibina în 2022.

Cu câteva zile în urmă, fratele mai mic al președintelui Joe Biden a declarat într-un interviu radiofonic că președintele a fost „foarte deschis” în conversațiile pe care cei doi le-au avut cu privire la beneficiile psihedelicelor ca formă de tratament medical.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a desemnat psilocibina drept „terapie inovatoare” în 2018, o etichetă menită să accelereze dezvoltarea și examinarea medicamentelor pentru tratarea unei afecțiuni grave.

Cercetătorii în domeniul psihedelicilor au beneficiat de granturi federale, inclusiv cei de la Johns Hopkins, iar FDA a publicat la sfârșitul lunii trecute un proiect de îndrumare pentru cercetătorii care proiectează studii clinice care testează medicamentele psihedelice ca potențiale tratamente pentru o varietate de afecțiuni medicale.

Cu toate acestea, Asociația Americană de Psihiatrie nu a aprobat utilizarea psihedelicelor în tratament, iar FDA nu a oferit încă o hotărâre finală.

Experții medicali din SUA și din alte pțări, inclusiv din Australia, au avertizat că sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea medicamentelor și amploarea riscurilor psihedelicelor, care pot provoca halucinații.

„Există îngrijorări legate de faptul că dovezile rămân inadecvate și trecerea la serviciul clinic este prematură; că tratamentul va fi inaccesibil pentru majoritatea; că supravegherea oficială a formulării tratamentului și a rezultatelor pacienților va fi minimă sau prost informată”, a declarat dr. Paul Liknaitzky, șeful laboratorului clinic de psihedelice de la universitatea Monash din Australia.

În plus, medicamentele vor fi costisitoare în Australia, aproximativ 6.600 de dolari americani per pacient pentru tratament.

Dr. Litnaitzky a declarat că oportunitatea ca australienii să aibă acces la medicamente pentru afecțiuni specifice este unică.

„Există entuziasm în legătură cu progresul politicii în domeniul medicamentelor”, a spus el, “… cu privire la perspectiva de a putea oferi pacienților un tratament mai adecvat și mai personalizat fără constrângerile impuse de studiile clinice și protocoalele rigide”, a precizat medicul.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu