Autorizaţia de funcţionare pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu va putea fi emisă în baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă de către reprezentanţii furnizorilor.
Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care introduce noi norme de funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu. Noul ordin va înlocui ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 318/2003, care urmează să fie abrogat.
"Pentru o evidenţă clară şi o gestiune riguroasă a acestor furnizori, în vederea creşterii accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de îngrijiri la domiciliu şi pentru a veni în sprijinul acestor furnizori, propunem emiterea autorizaţiilor de funcţionare, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere privind furnizarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", afirmă autorii proiectului, în referatul de aprobare.
Pentru implementarea acestei măsuri, actul normativ include modelul de declaraţie pe proprie răspundere privind furnizarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu şi un nou model de autorizaţie sanitară de funcţionare.
De asemenea, proiectul introduce condiţii minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiul prin care se asigură dispeceratul de îngrijiri medicale la domiciliu, precum şi prevederi privind controlul acestor furnizori de către personalul Ministerul Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene.
"Menţionăm faptul că spaţiul supus autorizării reprezintă în fapt un dispecerat pentru primirea solicitărilor, arhivare documente, stocare bază de date, depozitare materiale sanitare, etc., neavând funcţionalitatea unui cabinet medical, astfel emiterea autorizaţiei sanitare în baza referatului de evaluare, aşa cum se practică la această dată de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, nu o considerăm necesară, motivat de faptul că dispeceratul pentru îngrijiri medicale la domiciliu nu se poate asimila cabinetului medical", mai arată autorii proiectului.
Referatul de aprobare menţionează că, din experienţa emiterii autorizaţiilor pentru practica îngrijirilor medicale la domiciliu şi a avizării acestora, eliminarea avizării anuale vine în sprijinul furnizorilor de astfel de servicii medicale.
În plus, la reînnoirea autorizaţiei de funcţionare la 3 ani, angajaţii din instituţiile de sănătate au constatat că furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu depun aceleaşi documente.
Astfel, proiectul de act normativ prevede emiterea autorizaţiei de funcţionare în baza declaraţiei pe proprie răspundere, cu avizarea acesteia o dată la 3 ani în baza documentelor care au suferit modificări faţă de forma depusă pentru emiterea primei autorizaţii sanitare, precum şi a documentelor de liberă practică pentru personalul medical, deţinerea spaţiului şi a declaraţiei pe proprie răspundere.
Proiectul elimină şi obligaţia de a depune documentele aferente bilanţului financiar contabil, considerat "neelocvent", "dat fiind faptul că interpretarea acestuia necesită personal de specialitate şi nu este fundamental pentru activitatea medicală de îngrijiri la domiciliu", mai arată autorii proiectului.
Proiectul de act normativ recomandă DSP-urilor afişarea pe site-urile lor a listei furnizorilor, precum şi a serviciilor care pot fi accesate de populaţie prin serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu.
Legislaţia actuală prevede că, pentru practica îngrijirilor medicale la domiciliu, nu este necesară autorizarea personalului de către Ministerul Sănătăţii, documentele care atestă dreptul de liberă practică fiind emise de organizaţiile profesionale, în funcţie de categoria profesională (medic, asistent medical).