Asociaţia Americană a Inimii atrage atenţia că pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) prezintă un risc „uluitor” de probleme cardiace grave, chiar dacă nu suferă de boli de inimă evidente comparativ cu cei care nu au făcut AVC.
Un studiu derulat de cercetătorii din Ontario a reliefat că atât femeile cât bărbaţii, la scurt timp după primul accident vascular cerebral au prezentat un risc foarte mare de probleme cardiace grave. Oamenii de ştiinţă au investigat date despre 93.000 de persoane cu vârsta de 66 de ani din Canada. Grupul a inclus mai mult de 12.000 de femei şi 9.500 de bărbaţi care au avut un AVC ischemic, cel mai frecvent tip.
Niciunul dintre subiecţi nu a avut boli de inimă aparente. Însă, după ce au suferit un prim accident vascular cerebral, riscul de a avea un incident cardiac major - cum ar fi un atac de cord, insuficienţă cardiacă sau chiar deces - 30 de zile mai târziu a fost de 25 de ori mai mare în rândul femeilor şi de 23 de ori mai mare în cel al bărbaţilor.
La un an după un accident vascular cerebral, bărbaţii şi femeile aveau de două ori riscul de-a a face un eveniment cardiac major, comparativ cu cei care nu au avut un accident vascular cerebral.
,,Ştiam deja că pacienţii cu AVC au complicaţii cardiovasculare mai frecvent decât alte persoane", a declarat dr. Luciano Sposato, profesor asociat şi şef al Programului de accident vascular cerebral la Şcoala de Medicină şi Stomatologie Schulich din Western University din Londra, autorul principal al studiului.
Medicii susţin că la mijloc sunt factorii de risc împărţiţi între boli de inimă şi accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau fumatul.
Potrivit MedicineNet.com. dr. Cheryl Bushnell, profesor de neurologie la Wake Forest School of Medicine a numit nivelul de risc descoperit de studiu drept „uluitor”.
,,Aceasta înseamnă că cei care tratează pacienţii cu accident vascular cerebral trebuie să pună accent pe îngrijirea şi mai ales pe urmărirea pacienţilor mai mult decât o fac acum”, a precizat dr. Cheryl Bushnell, care nu a fost implicată în noile cercetări.
Deşi studiul actual nu a găsit diferenţe în riscul post-accident vascular cerebral la femei versus bărbaţi, studiile anterioare au arătat că bărbaţii prezintă un risc de opt ori mai mare să aibă boli de inimă ascunse decât femeile.
În opinia dr. Sposato inima şi creierul împărtăşesc conexiuni neurologice profunde. De altfel, cercetările anterioare au evidenţiat că leziunile cerebrale cauzate de accidente vasculare cerebrale pot duce la afectarea inimii. Sposato a contribuit la un studiu derulat în 2019 la şobolani care arăta că un accident vascular cerebral produs în cortexul insular a dus la inflamaţie şi fibroze ale inimii.
„Deci, acum ştim sigur că există o relaţie clară între accidentul vascular cerebral şi o boală cardiacă nouă, dar nu ştim cum se întâmplă. Dacă oamenii de ştiinţă ar putea descifra modalităţile în care un accident vascular cerebral declanşează probleme cardiace, acest lucru ar putea duce la noi idei despre cum să le prevină”, a spus dr. Luciano Sposato.