Avertismentul asociațiilor de pacienți: Situația este disperată. Românii nou-depistați cu hepatită C nu au acces la terapia antivirală

Avertismentul asociațiilor de pacienți: Situația este disperată. Românii nou-depistați cu hepatită C nu au acces la terapia antivirală
septembrie 24 19:27 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) au lansat o Scrisoare deschisă către premierul României, Florin Cîțu, în care cer ca acesta să se implice în rezolvarea problemei accesului la tratament al pacienților cu hepatită cronică virală C. ,,În acest moment, există soluție terapeutică doar pe hârtie. De aproximativ trei luni, niciunul dintre pacienții nou depistați nu poate beneficia de terapia antivirală, din cauza pauzei generate de negocierea unui nou contract cost/volum/rezultat. Negocierile s-au încheiat, dar pacienții încă nu au acces la medicamente”, scriu Marinela Debu, președintele APAH-RO, și Nicoleta Dascălu, coordonator advocacy ARAS.

Semnatarele scrisorii spun că au urmărit ședințele de Guvern din ultimele săptămâni sperând că, în sfârșit, vor putea da vești bune pacienților cu hepatită cronică virală de tip C.

,,Am așteptat depășirea tuturor pașilor birocratici pentru ca lista cu medicamentele compensate, pe care se află și moleculele necesare tratamentului pentru pacienții cu hepatită virală C, să primească acordul dumneavoastră. Fiecare lună în care pacienții cu hepatită C nu au acces la terapia antivirală, având în vedere și contextul pandemic actual și faptul că oricum accesul spre medicul curant, mai ales dacă acesta este medicul de boli infecțioase, este limitat, înseamnă agravarea bolii hepatice”, atrag atenția reprezentantele pacienților.

Impactul se va resimți pe termen scurt, mediu și lung atât din punct de vedere al calității vietii, cât și din punct de vedere financiar, pentru pacient și sistemul de sănătate deopotrivă, spun semnatarele.

,,Domnule Prim-Ministru, vă rugăm să înțelegeți că situația este disperată. În țară se desfășoară ample campanii de testare, cu bani europeni, pentru depistarea hepatitelor virale, care trebuie susținute de accesul imediat, fără discriminare, la tratamentul necesar. România a dovedit că poate face pași necesare pentru care poate fi un exemplu pozitiv în ceea ce înseamnă accesul la investigații și tratament, dar nenumăratele pauze în acordarea tratamentului antiviral umbresc acest succes.

În plin val patru al Pandemiei, nu credem că este posibil să ne permitem să continuăm să lăsăm pacienții depistați cu hepatită C, inclusiv cei depistați prin programele din fonduri europene, să aștepte și doar să spere de la o lună la alta că își vor primi tratamentul”, se arată în Scrisoarea deschisă.

Marinela Debu și Nicoleta Dascălu subliniază că guvernanții au promis, în declarațiile publice, că pacienții vor avea tratamentul cel mai târziu în luna octombrie. ,,Ultima pauză între două contracte cost/volum/rezultat a fost de aproape șase luni. Acum avem deja trei luni de când așteptăm și ne-am pierdut speranța”.

La dezbaterea ,,Hepatitis 360”, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, Marinela Debu a făcut un calcul cu privire la numărul anilor de tratament cu Interferon free în România de care au beneficiat efectiv pacienții având în vedere întreruperile care au avut loc, fiind de 3 ani și un pic față de 5 ani cât ar trebuit să fie realist. Hepatita este o boală infecțioasă cu potențial de răspândire, de aceea este foarte importantă continuitatea tratamentului pentru această boală.

,,Ne dorim ca prin acest apel public să înțelegeți că avem nevoie să vă implicați și să oferiți o șansă pacienților nou depistați cu hepatită C. Unii dintre ei așteaptă de câteva luni și ne sună permanent, întrebându-ne când vor primi tratamentul. Oferind accesul imediat la terapia antivirală veți susține eforturile medicilor de familie/ gastroenterologi/infecționiști din întreaga țară, implicați în amplele campanii de testare, care nu vor mai fi nevoiți să le spună pacienților că trebuie să aștepte”, își încheie scrisoarea Marinela Debu, Președinte APAH-RO și Nicoleta Dascălu, Coordonator advocacy ARAS.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu