Compania germană de biotehnologie BioNTech a dezvoltat o terapie pentru melanom bazată pe tehnologia ARN mesager, folosită şi pentru vaccinul împotriva Covid-19 distribuit în parteneriat cu Pfizer.
Medicamentul este încă în curs de testare, însă primele rezultate au fost considerate promiţătoare. BioNTech a obţinut de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite introducerea medicamentului, denumit BNT111, în procedură de evaluare rapidă, potrivit Reuters.
Terapia bazată pe ARN mesager a fost dezvoltată pentru a instrui organismul să producă patru proteine caracteristice celulelor melanomului, pentru a declanşa un răspuns imun împotriva tumorii.
Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele mai ales atunci când apar metastaze.
În primăvară, cercetătoarea Özlem Türeci, cofondator al BioNTech, a anunţat că compania germană se va concentra în următorii ani pe dezvoltarea de terapii anti-cancer bazate pe tehnologia ARN mesager.
De altfel, cercetătorii de la BioNTech lucrau deja, înainte de debutul pandemiei de Covid-19, la folosirea tehnologiei ARN mesager ca metodă de a stimula sistemul imunitar pentru a combate cancerul.
În cazul vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2, tehnologia ARN mesager “instruieşte” organismul să producă anumite proteine virale care vor învăţa sistemul imunitar să recunoască şi să atace virusul, în cazul unei infecţii.
Însă aceeaşi tehnologie poate fi folosită cu succes şi împotriva cancerului, consideră cercetătorii de la BioNTech, prin “învăţarea” organismului de a recunoaşte şi ataca tumorile.