Boli cardiace precoce la persoanele cu diabet de tip 1

Boli cardiace precoce la persoanele cu diabet de tip 1
mai 19 09:00 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot prezenta semne ale bolii cardiace precoce induse de diabet, chiar înainte de a primi diagnosticul, arată noi cercetări care susțin că markerii timpurii pentru boala de inimă ar putea fi utilizați pentru a fi siguri că pacienții primesc terapii țintite de îndată ce sunt diagnosticați cu diabet de tip 1 încetinind sau chiar a oprind problemele cardiovasculare.

Bucăți mici de material genetic, numit miR-424-5p, au crescut în stadiile incipiente ale bolilor de inimă, acestea ar putea fi vizate pentru a ajuta la reducerea inflamației, sunt de părere cercetătorii care au publicat constatările lor în Stem Cell Research and Therapy.

Dr. Jolanta Weaver, de la Facultatea de Științe Medicale a Universității Newcastle, a declarat: „Am fost surprinși de faptul că bolile cardiace precoce ar putea începe în stadiul de pre-diabet înainte de a se pune un diagnostic de diabet de tip 1. Marile studii clinice au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au o speranță de viață redusă cu 13 ani din cauza problemelor cardiovasculare, astfel încât este nevoie să abordăm această problemă la pacienți cât mai curând posibil. Datele noastre arată că miR-424-5p poate fi utilizat ca biomarker pentru bolile cardiace precoce și are potențialul de a defini opțiuni terapeutice suplimentare pentru a ajuta pacienții cu diabet de tip 1”.

Oamenii de știință au analizat inflamația, miR-424-5p și celulele stem vasculare din sânge la pacienții bine controlați cu diabet de tip 1 și le-au comparat cu un grup de control sănătos. Probele au fost luate de la toți participanții după un post peste noapte. Au fost efectuate o serie de teste clinice și de laborator, incluzând hemoleucograma completă, funcția ficatului, HbA1c și indicele de masă corporală.

Rezultatele studiului au evidențiat faptul că diabetul de tip 1 se caracterizează prin inflamații semnificative, celule stem vasculare reduse, niveluri crescute de miR-424-5p și alte caracteristici ale bolilor cardiace premature, în ciuda unui control bun al diabetului.

În prezent, pacienților cu diabet de tip 1 cu risc de boli de inimă li se oferă statine și medicamente pentru tensiunea arterială pentru a reduce riscul, dar acest lucru se face rar la începutul diagnosticului. ,,Datele noastre oferă șansa de a găsi noi modalități de-a preveni dezvoltarea bolilor de inimă înainte de a fi prea târziu pentru pacient. Cu cât putem acționa mai repede pentru a aborda bolile cardiovasculare, cu atât este mai bună calitatea vieții pentru cei afectați”, a adăugat dr. Weaver.

Studiile viitoare se vor concentra pe importanța monitorizării miR-424-5p pentru bolile cardiace precoce la pacienții diabetici și pentru a proiecta noi tratamente specifice. Acesta este un pas înainte în înțelegerea dezvoltării bolilor de inimă la pacienții cu diabet de tip 1.

Aproape 5 milioane de persoane din Marea Britanie trăiesc cu diabet, dintre care 10% au tip 1. În țara noastră, o persoană din 10 suferă de diabet, iar una din 3 are prediabet. În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu