Brașovul a fost desemnat oraș pilot pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU în domeniul Sănătății

Brașovul a fost desemnat oraș pilot pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU în domeniul Sănătății
septembrie 07 12:26 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Brașovul a fost desemnat, în premieră națională, oraș pilot pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU în domeniul Sănătății, un program de pionierat adoptat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite (ONU) în urmă cu 7 ani.

Anunţul privind alegerea Braşovului pentru crearea unui hub pe Sănătate a fost făcut marți de primarul municipiului, Allen Coliban, care a precizat că această desemnare va deschide pentru oraş o serie de oportunităţi de dezvoltare pentru cercetarea medicală și domeniul farma.

„Am lansat SDG3 Health Hub la Brașov, un proiect care face din orașul nostru o destinație pentru antreprenoriat, pentru inovare, pentru cercetare și pentru investiții în domeniul sănătății”, a anunțat primarul Coliban.

Edilul a explicat că cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă (SDG – Sustainable Development Goals), care reprezintă principalele domenii de dezvoltare, după noile principii de dezvoltare ale umanității, au fost adoptate în 2015, de către șefii de state și de guverne din 193 de țări.

În septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, mai multe țări din întreaga lume au aderat la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și la cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD).

Liderii mondiali și-au declarat angajamentul pentru eradicarea sărăciei, protejarea planetei și asigurarea faptului că toți oamenii se bucură de pace și prosperitate.

Agenda 2030, împreună cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, reprezintă foaia de parcurs către o lume mai bună, cadrul mondial pentru cooperarea internațională în materie de dezvoltare durabilă și dimensiunile economice, sociale, de mediu și de guvernanță ale acestui cadru.

Cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă sunt:

 1. Fără sărăcie
 2. Fără foamete
 3. Sănătate și bunăstare
 4. Educație de calitate
 5. Egalitate de gen
 6. Apă curată și igienă
 7. Energie curată și accesibilă
 8. Muncă decentă și creștere economică
 9. Industrie, inovație și infrastructură
 10. Reducerea inegalităților
 11. Orașe și comunități durabile
 12. Consum și producție responsabile
 13. Acțiune pentru schimbările climatice
 14. Viața marină
 15. Viața terestră
 16. Pace, justiție și instituții puternice
 17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor

În scopul implementării și accelerării acestor Obiective, la inițiativa Națiunilor Unite a fost înființat, Indexul global de dezvoltare sustenabilă – UN Global Sustainabity Index Initiative (UNGSII) Foundation – care a lansat un program de pionierat adresat unui număr de 25+5 orașe pilot, pentru pentru a atrage investitori din toate domeniile și fonduri pentru implementarea obiectivelor SDG, Brașovul fiind acum ales între aceste orașe pilot, a mai precizat Coliban.

În luna mai, cu ocazia World Economic Forum de la Davos, primarul a prezentat în cadrul SDG Labs oportunitățile pe care Brașovul le oferă, precum și implementarea principiilor SDG în strategia de dezvoltare a Brașovului.

În următorii ani, un total de 17 orașe din toate colțurile lumii vor fi desemnate drept Hub-uri de dezvoltare sustenabilă, fiecare acoperind câte un obiectiv dintre cele 17 domenii de dezvoltare sustenabilă.

Potrivit fondatorului şi CEO al Global Sustainability Index Institute Foundation, Roland Shatz, există deja trei investitori care „au un background în Sănătate” și sunt interesaţi să contribuie cu  o finanțare de până la 1 miliard de euro, pentru investiții în domeniul prevenţiei medicale, care, în prezent, este finanţată doar cu 10% din sumele alocate de guverne pentru Sănătate.

„Avem acum trei investitori care cu care am lucrat la Davos acum patru luni. Şi sunt capabili şi dispuşi să ofere o sumă totală de 1 miliard. Nu avem nevoie de această sumă la început, dar dacă vrei să faci lucrurile să funcţioneze, nu doar să funcţioneze în Braşov, ci să poată fi folosit şi în alte părţi ale lumii, atunci se dovedeşte destul de repede că lucrurile devin costisitoare”, a declarat Shatz citat de AGERPRES.

Înregistrarea fondului de investiții ar urma să aibă loc la 26 septembrie, iar închiderea primei finanțări pe 24 octombrie, de ziua Națiunilor Unite (UN Day). conform sursei citate.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu