Colaborarea se va concentra pe avansarea a trei programe în următorii trei ani. Două programe au ca scop identificarea ţintelor de medicamente pentru subtipuri importante, din punct de vedere clinic, ale diabetului zaharat de tip 2, care afectează peste 37 de milioane de persoane numai în Statele Unite, iar un program vizează identificarea rădăcinilor genetice ale fibrozei cardiace (cicatrizarea inimii), care apare în multe boli cardiovasculare şi care poate duce la disfuncţii şi insuficienţă cardiacă.
Colaborarea îşi propune să valorifice întreaga anvergură a expertizei ştiinţifice dintre cele două organizaţii şi are potenţialul de a accelera înţelegerea asupra acestor boli şi de a permite, potenţial, progrese ştiinţifice în intervenţiile care abordează bolile cardiometabolice.
Aceste tipuri de colaborări interdisciplinare şi interinstituţionale care se extind atât în mediul academic, cât şi în industria farmaceutică, sunt esenţiale pentru a face descoperirile de care au nevoie pacienţii din întreaga lume, au comentat anunţul cele două părţi.
„Diabetul şi fibroza cardiacă sunt două afecţiuni care au mare nevoie de noi terapii", a declarat Todd Golub, directorul Institutului Broad MIT.
„Afecţiunile pe care le explorăm au un impact asupra a milioane de oameni din întreaga lume", a declarat la rândul său Uli Stilz, şeful hub-ului de Bio Inovaţie al producătorul danez de medicamente Novo Nordisk, din Boston.
Identificarea ţintelor terapeutice pentru subtipurile de diabet
Majoritatea tratamentelor actuale pentru diabet vizează nivelul ridicat al glicemiei, în parte pentru că a fost dificil să se înţeleagă pe deplin eterogenitatea care stă la baza bolii, întrucât există multe cauze profunde pentru apariţia diabetului zaharat de tip 2.
Cele două programe de diabet vor avea ca scop identificarea ţintelor terapeutice atât pentru rezistenţa la insulină, care nu e mediată de greutate, cât şi pentru pierderea funcţiei celulelor beta pancreatice, care produc insulină.
Pentru ambele populaţii de pacienţi, nu există în prezent terapii sigure şi eficiente pentru inversarea bolii.
Prin această colaborare părţile îşi propun să găsească noi tratamente care să abordeze cauza şi nu doar simptomele bolii.
Alianţa va utiliza metode de ultimă generaţie în domeniul geneticii şi genomicii pentru a investiga subtipurile de diabet şi, împreună cu Centrul pentru dezvoltarea terapiilor, de la Broad MIT Harvard, va cerceta relaţiile dintre gene şi căile care ar putea fi ţinte terapeutice, folosind screeningul celular la scară largă.
„În acest moment nu avem nimic care să inverseze diabetul. Abordarea acestor procese la rădăcină, mai degrabă decât simpla tratare a simptomelor, ar schimba cu adevărat modul în care tratăm această boală", a declarat Jose Florez, preşedintele departamentului de medicină de la MGH, care va conduce noua iniţiativă. El este şi membru al institutului Broad MIT, unde conduce Grupul pentru cercetarea diabetului.
Cercetarea fibrozei cardiace
Cel de-al treilea program, axat pe fibroza cardiacă, va valorifica genetica, genomica şi învăţarea automată pentru a investiga rolul fibrozei cardiace în bolile de inimă.
Echipa îşi propune să identifice şi să valideze genele care ar putea servi drept ţinte terapeutice pentru a inhiba sau, eventual, inversa fibroza - o afecţiune care are puţine terapii eficiente.
„Novo Nordisk are zeci de ani de experienţă în dezvoltarea de medicamente, iar noi, cei de la Broad MIT Harvard, suntem lideri în domeniul geneticii şi înţelegem spaţiul clinic. Aşteptăm cu nerăbdare să valorificăm resursele generate de comunitate pentru a produce ceea ce este cu adevărat necesar pentru tratarea acestor boli", a comentat Florez.
Colaborarea se va realiza prin intermediul hub-ului de bioinovaţie al Novo Nordisk, o unitate de cercetare şi dezvoltare concepută pentru a aduce inovaţia de ultimă oră în domeniul ştiinţelor vieţii, cu un accent strategic în cadrul tulburărilor rare, endocrine şi de sânge, şi a celor cardiometabolice.