Buget rectificat pentru programele naţionale de sănătate curative: mai mulţi bani pentru boli rare, sume mai mici pentru radioterapia în cancer

Buget rectificat pentru programele naţionale de sănătate curative: mai mulţi bani pentru boli rare, sume mai mici pentru radioterapia în cancer

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a rectificat bugetul programelor naţionale de sănătate curative din acest an, majorând suma totală alocată cu 100 milioane lei. În cadrul programelor şi subprogramelor au fost operate mai multe modificări bugetare, cele mai importante vizând creşterea bugetului programului pentru boli rare şi reducerea sumelor pentru radiotarapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice.

Astfel, un ordin al preşedintelui CNAS (nr. 1.138/2020), publicat luni în Monitorul Oficial, rectifică bugetul programelor naţionale de sănătate curative în 2020, aprobat în luna septembrie.

Ordinul prevede un buget total pentru 2020 de 7,499 miliarde lei, faţă 7,399 miliarde lei în varianta iniţială ( şi faţă de 6,52 miliarde lei în 2019).

Din noul buget pe 2020 prevăzut în ordinul preşedintelui CNAS, cele mai mari sume sunt alocate, ca de obicei, pentru trei programe, arată calculele 360medical.ro pe baza sumelor prevăzute în buget.

Astfel, programul naţional de oncologie are un buget de 2,48 miliarde lei în 2020 (faţă de 2,51 miliarde lei în varianta iniţială) reprezentând 33,1% din bugetul total. În cadrul programului de oncologie, o sumă de 2,04 miliarde lei este alocată pentru tratamentul medicamentos al bolnavilor, în uşoară creştere faţă de bugetul iniţial.

Cea mai importantă modificare în cadrul acestui program este la bugetul subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizată în regim de spitalizare de zi (adulţi şi copii), care scade cu 69,7 milioane lei, până la 398,6 milioane lei.

Al doilea program naţional ca sumă alocată este cel pentru diabet zaharat, cu o valoare de 1,574 miliarde lei în acest an, în creştere uşoară (cu aproape 5 milioane lei) faţă de varianta iniţială.

Pe locul al treilea ca valoare este programul naţional de dializă (de supleere a funcţiei renale la pacienţii cu insuficienţă renală cronică), suma alocată fiind de 1,13 miliarde lei (la fel ca în bugetul iniţial).

O altă modificare semnificativă este la bugetul programului pentru boli rare, care creşte cu 22,5 milioane lei, de la 374,1 milioane lei, în varianta iniţială, până la 396,6 milioane lei.

Celelalte programe naţionale de sănătate au alocate sume mai mici în bugetul pentru 2020: 51,8 milioane lei pentru programul de transplant, 191,5 milioane lei pentru programul de boli cadiovasculare, 159,9 milioane lei pentru boli neurologice, 172,9 milioane lei pentru programul de hemofilie/talasemie, 107,3 milioane lei pentru programul de ortopedie sau 29 milioane lei pentru programul de proteze auditive.

Contractele cost-volum au un buget total pentru 2020 de 1,17 miliarde lei (în creştere cu 100 milioane lei faţă de bugetul iniţial), însă credite de angajament de 1,27 miliarde lei.

Diferenţa dintre creditele bugetare şi creditele de angajament este că primele sunt acoperite în bugetul din anul curent (2020, în acest caz), în timp ce creditele de angajament includ cheltuieli care pot fi angajate în anul curent, dar urmează să fie plătite din bugetele viitoare (2021 sau anii următori, în acest caz).

viewscnt