Bugetul rectificat al Unifarm a fost aprobat

Bugetul rectificat al Unifarm a fost aprobat

Bugetul rectificat din 2020 al companiei Unifarm, aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, a fost majorat semnificativ şi prevede cheltuieli-record şi pierderi istorice, pe fondul extinderii activităţii şi creşterii numărului de angajaţi.

Rectificarea bugetului a fost aprobată printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Finanţelor şi ministrului Muncii, publicat luni în Monitorul Oficial. Proiectul de rectificare a bugetului companiei a fost prezentat săptămâna trecută de 360medical.ro.

Bugetul aprobat la începutul anului pentru Unifarm prevedea venituri totale de 159,6 milioane lei (33,2 milioane euro) în 2020 şi cheltuieli totale de 159,3 milioane lei, cu un mic profit estimat pentru finalul anului.

Bugetul rectificat al companiei este modificat semnificativ faţă de cel iniţial, indicând venituri totale de 402,6 milioane lei (83 milioane euro) în 2020, de 2,5 ori mai mari decât cele din bugetul anterior, şi cheltuieli de 579,6 milioane lei (120 milioane euro), în creştere de 3,6 ori faţă de cele incluse în bugetul iniţial.

Compania estimează că va încheia anul cu pierderi-record, de 177 milioane lei (36,5 milioane euro).

Suma alocată pentru bunuri şi servicii – categorie care include achiziţiile de medicamente sau de alte produse sanitare – este de 351 milioane lei, faţă de 147,3 milioane lei în bugetul iniţial.

Unifarm estimează că va ajunge la un număr mediu de 69 de salariaţi la finalul anului, faţă de 54 de salariaţi prevăzuţi în bugetul actual, cu un câştig mediu brut lunar de 8.604 lei (circa 1.775 euro), arată bugetul rectificat.

Unifarm este o companie aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, care se ocupă cu asigurarea cu medicamente, aparatură, seruri, vaccinuri şi cu alte produse din producţia internă şi din import a unităţilor sanitare publice din sistemul naţional de sănătate.

Compania a fost înfiinţată pentru ca Ministerul Sănătăţii să poată rezolva operativ situaţiile speciale, de excepţie, ce pot apărea în activitatea complexă în vederea asigurării unei bune stări de sănătate a populaţiei.

Obiectul de activitate al Unifarm îl constituie, în principal, asigurarea cu medicamente, produse farmaceutice şi parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură şi echipamente sanitare, seruri şi vaccinuri, reactivi şi cu alte produse din producţia internă şi din import a unităţilor sanitare publice din sistemul naţional de sănătate.

De asemenea, prin depozitele proprii, compania asigură constituirea rezervei pentru situaţii speciale pentru medicamente şi dispozitive medicale cu finanţare integrală de la bugetul de stat, precum şi stocarea, împrospătarea, scoaterea sub formă de împrumut sau definitivă a acestora din rezerva pentru situaţii speciale.

În ultimii doi ani, bugetul Unifarm a fost rectificat semnificativ în creştere, ca urmare a extinderii activităţii. În 2019, compania a înregistrat venituri totale de 139 milioane lei şi un mic profit.

viewscnt