Cancer de prostată: Screeningul ţintit ar putea preveni un deces din şase

Cancer de prostată: Screeningul ţintit ar putea preveni un deces din şase

Decesele cauzate de cancer de prostată ar putea fi prevenite, dacă s-ar introduce screeningul ţintit pentru bărbaţii cu un risc genetic mai mare de boală. Un nou studiu condus de UCL (University College London) a arătat că un deces din şase ar putea fi prevenite.

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi în Marea Britanie. Aproximativ 130 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare zi. Anual, mai mult de 10.000 de bărbaţi mor ca urmare a acestei boli. Cu toate acestea, spre deosebire de cancerul de sân şi de col uterin, nu există în prezent un program naţional de screening pentru această boală în Marea Britanie.

Studiul oamenilor de ştiinţă de la UCL a analizat beneficiile introducerii screeningului PSA pentru toţi bărbaţii cu vârste între 55 şi 69 de ani, comparativ cu controale mai direcţionate pentru cei cu risc mai mare de boală. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai bună abordare ar fi să analizeze bărbaţii cu un risc genetic mai mare - aproape jumătate din bărbaţii din acea grupă de vârstă - deoarece acesta ar avea cel mai mare beneficiu pentru sănătate, prevenind decesele de cancer de prostată, reducând în acelaşi timp tratamente inutile pentru tumorile inofensive.

PSA este testul de sânge care detectează niveluri crescute de antigen specific prostatei şi poate fi utilizat pentru a detecta cancerul de prostată. Cu toate acestea, acest test nu este un indicator fiabil, deoarece nu distinge cu exactitate între cancerele periculoase de cele inofensive - ceea ce duce la operaţii inutile şi cancere ratate.

„Cancerul de prostată este o cauză principală a decesului cauzat de cancer la bărbaţii din Marea Britanie, dar screeningul nu se efectuează. Studiul nostru arată că screeningul ţintit poate reduce diagnosticele inutile, contribuind în acelaşi timp la prevenirea deceselor din cauza bolii”, a declarat profesorul Nora Pashayan (UCL Applied Health Research), autor principal al studiului, potrivit sciencedaily.com.

Examinarea bărbaţilor cu un risc de 4-7% mult mai rentabilă decât screeningul tuturor bărbaţilor

Cercetătorii au creat o cohortă ipotetică de 4,5 milioane de bărbaţi, reprezentând numărul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani în Anglia şi au simulat rezultatele introducerii screeningului în această populaţie. Au fost comparate rezultatele incluzând decesele provocate de cancerul de prostată, diagnosticarea inutilă şi costurile de screening.

Scenariul optim ar fi analizarea bărbaţilor cu un risc de 4-7% de a face cancer de prostată în următorii 10 ani - adică între aproximativ jumătate şi un sfert din toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani.

Screeningul tuturor bărbaţilor din acea grupă de vârstă ar duce la cele mai multe decese evitate (20%), dar, împreună cu costul suplimentar, ar duce, de asemenea, la un număr mare de diagnostice inutile, cu aproape unul din trei tipuri de cancer detectate prin screening fiind inofensiv.

Screeningul la un prag de 4% ar preveni 15% din decesele cauzate de cancer de prostată - aproape unul din şase decese - oferind în acelaşi timp cele mai mari câştiguri în ceea ce priveşte anii de viaţă ajustaţi calitativ, ceea ce înseamnă mai mulţi ani de sănătate în întreaga populaţie. Acest lucru ar reduce, de asemenea, numărul de diagnostice inutile de cancer inofensiv cu aproximativ o treime, comparativ cu screeningul tuturor bărbaţilor cu vârste între 55 şi 69 de ani.

Examinarea bărbaţilor cu un risc de 4-7% ar fi, de asemenea, mult mai rentabilă decât screeningul tuturor bărbaţilor cu vârste între 55 şi 69 de ani, economisind între o cincime (pentru pragul de risc de 4%) şi aproape jumătate din cost (prag de risc de 7%), menţinând în acelaşi timp beneficiile screeningului.

Cercetătorii au spus că screeningul ţintit bazat pe riscul genetic ar necesita o evoluţie a serviciilor de screening. Cercetarea condusă de UCL a dus deja la o schimbare a modului în care este diagnosticat cancerul de prostată. RMN este acum recomandat ca primul test pentru bărbaţii suspectaţi de cancer de prostată, după ce două studii clinice efectuate în Spitalele Universitare din Londra (UCLH) au arătat că RMN ar putea reduce semnificativ şi în siguranţă numărul bărbaţilor care au nevoie de o biopsie.

viewscnt