Propunere legislativă: Mai multe tipuri de concedii medicale recunoscute ca vechime în muncă

Propunere legislativă: Mai multe tipuri de concedii medicale recunoscute ca vechime în muncă

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer s-a dorit a fi un moment care să ofere speranţe românilor care luptă cu un diagnostic oncologic. Plecând de la această idee, evenimentul Cancer Survivor360 a încercat să scoată la lumina poveşti de viaţă care inspiră, dar şi iniţiative care să-i ajute pe bolnavii de cancer din România. ,,Evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer se doresc a fi şi un factor motivator pentru autorităţi şi instituţii: să înţeleagă că timpul nu are răbdare cu bolnavii de cancer şi că trebuie făcut ceva. Cu cât vorbim mai mult despre aceste nevoi, cu cât presăm mai tare pentru a obţine rezultate, cu atât vocea bolnavilor de cancer nu va fi neglijată”, a declarat Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, supravieţuitoare de cancer de pancreas.

Cea de-a treia ediţie a dezbaterii Cancer Survivor360, desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a adus în discuţie şi legi deja aprobate, cum e Legea AntiCancer şi Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului sau legea prin care se acordă „dreptul la uitare” supravieţuitorilor de cancer dar şi proiecte legislative noi ce urmează a fi puse în dezbatere publică.

,,Legea prin care se acordă „dreptul la uitare” supravieţuitorilor de cancer creează premisele ca supravieţuitorii de cancer să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti, fără să fie supuşi vreunei forme de discriminare. Aceasta modifică şi completează legea privind drepturile pacientului şi prevede că, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente care vizează afecţiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Recent, în Parlamentul italian a fost promovat un proiect similar dându-se drept exemplu legea noastră. UE ne-a dat ca exemplu drept bune practice”, a precizat Nicoleta Pauliuc, în cadrul dezbaterii CancerSurvivor360.

Un nou proiect legislativ la care lucrează senatoarea în acest moment pentru  a-i ajuta pe supravieţuitorii de cancer şi pe cei care au trecut prin boli acute care au necesitat tratament medical de lungă durată este legat de recunoaşterea ca vechime în muncă a mai multor tipuri de concedii medicale:

  • perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă;
  • perioada concediului pentru carantină/izolare;
  • perioada concediului pentru maternitate;
  • perioada concediului de risc maternal;
  • perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

,,Prin prezenta propunere legislativă, foştii pacienţi – viitori supravieţuitori, femeile în stare de maternitate – viitoare mame şi îngrijitorii oamenilor în suferinţă, fie copii bolnavi fie pacienţi cu afecţiuni oncologice se vor afla în aceeaşi situaţie cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce priveşte drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forţei de muncă şi al salarizării. Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare. Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea legiuitorului”, a subliniat Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.

Potrivit senatoarei, prin această lege este bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă vor avea şansa de a concura în mod firesc pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat. ,,Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a conchis senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Despre evenimentul Cancer Survivor 360, ediţia a treia, mai puteţi citi

viewscnt